cover image

Сењак је насељени део града који припада општини Савски венац. Део је града који је богат амбасадама и дипломатским резиденцијама. Много пре но што је постао занимљив вишим класама Београда, Сењак је био одлично природно место за осматрање. Пошто су пољопривредници држали сено по целом Београду и често је долазило до пожара, наређено је да се сено држи на једном месту, а за ту намену је изабран простор данашњег Сењака - једна од теорија по којој је Сењак и добио име. Историја каже и да је Сењак био излетиште старих Београђана. Тамо су се, током летњих жега, добростојећи склањали у сенке, па одатле назив Сењак.

Сењак, заједно са Дедињем представља богатија насеља Београда. После Другог светског рата, имало је сличан развој као и Дедиње - када су комунисти преузели власт, прогласили су претходне становнике за непријатеље државе, протерали их из њихових великих, раскошних кућа, а у њих се уселила нова комунистичка и војна елита.

Овај део Савског венца и Београда генерално и даље припада елитнијем становништву. Луксузне виле, екслузивни ресторани, популарни хотели и модерни спа центри смештени су управо овде. На Сењаку се налази Музеј афричке уметности.