cover image

Senjak je naseljeni deo grada koji pripada opštini Savski venac. Deo je grada koji je bogat ambasadama i diplomatskim rezidencijama. Mnogo pre no što je postao zanimljiv višim klasama Beograda, Senjak je bio odlično prirodno mesto za osmatranje. Pošto su poljoprivrednici držali seno po celom Beogradu i često je dolazilo do požara, naređeno je da se seno drži na jednom mestu, a za tu namenu je izabran prostor današnjeg Senjaka - jedna od teorija po kojoj je Senjak i dobio ime. Istorija kaže i da je Senjak bio izletište starih Beograđana. Tamo su se, tokom letnjih žega, dobrostojeći sklanjali u senke, pa odatle naziv Senjak.

Senjak, zajedno sa Dedinjem predstavlja bogatija naselja Beograda. Posle Drugog svetskog rata, imalo je sličan razvoj kao i Dedinje - kada su komunisti preuzeli vlast, proglasili su prethodne stanovnike za neprijatelje države, proterali ih iz njihovih velikih, raskošnih kuća, a u njih se uselila nova komunistička i vojna elita.

Ovaj deo Savskog venca i Beograda generalno i dalje pripada elitnijem stanovništvu. Luksuzne vile, eksluzivni restorani, popularni hoteli i moderni spa centri smešteni su upravo ovde. Na Senjaku se nalazi Muzej afričke umetnosti.