Лето врати се хајде остани

Најдуже годишње доба, а најбрже прође. Ево шта доносе преостали дани још мало актуелног лета у старом добром Београду

Петак 15. сеп 2023.

cover image

Званично, годишње доба лето траје до 23. септембра 2023. Тачно у 08:53 почиње јесен. Ускоро је крај. Размишља већина. Какво лето, страшно лето се чује међу љубитељима врелих сунчаних зрака. Кратко у понуди траје опција ношења јапанки и кратких хаљина, бермуда и папуча. Једноставност живота по летњим правилима ће ускоро нестати из свакодневног живота. Строга јесен препуна "морам", "журим" и "не смем да закасним" правила је буквално иза ћошка.

Током врелих дана у граду пријало би мало мора на видику. Ипак, Београд је заиста велики и немогуће је да се пресели. Идилично, перфектно, по вашим жељама. Тако се сваког дана одвија готово сваки тренутак у зони званој ресторани на реци које Београд нуди. Да искористите лепе дане, што пре потражите слободно место. Сава и Дунав не могу да замене море, међутим, имају ту моћ да заборавите на далеке дестинације и препустите се неприкосновеном хедонизму у свом граду.

Боемске ноћи у Скадарлији имају нешто магично. Поглед из баште у звездано небо, вечера уз вино - разгледница каква се нигде другде не може направити. Не трошите драгоцено време на преуређивање ормана и одлагање летње гардеробе. Преко омиљене летње комбинације пребаците сако или, још боље, искрени загрљај. Креирајте овакав филмски кадар и нећете ни размишљати да ли је лето или зима, сигурно.

Лубенице су још увек слатке. Грожђе такође. Док се у мислима грицкају ледене малине, сада се пеку паприке, прави ајвар и врше последње припреме за зимницу. Пожурите са кувањем и спремањем (када ће све нестати из оставе брзином светлости) и правац у град.

Биоскоп на отвореном и филмске пројекције на затвореном су идеалне за релаксацију. Документи нашег ритма, тачније Док'н'ритам, фестивал музичког документарног филма се одржава од 20. до 23. септембра у Дому културе "Студентски град". Осмо издање фестивала носи слоган "Супер 8 за вечност" и обећава одличну музичко-филмску авантуру кроз такмичарски, пратећи и концертни програм.

Смеха никада доста! Специјално дешавање са којим ће се испратити лето и насмејано ући у јесен је ЦиркоБалкана, фестивал савременог циркуса. У сарадњи са Битеф фестивалом, Силоси Београд позивају апсолутно све да дођу од 21. септембра до 7. октобра на регионални путујући фестивал путујућег циркуса. Једанаесто издање у циркуском шатору доводи извођаче из Италије, Шпаније, Француске, Сирије, Мексика, Мађарске, Словеније и наравно, Србије. Својим вештинама и умећем ће кроз сјајне наступе и последњег у публици довести до суза али и одговорити на актуелне глобалне изазове. Тик уз шатор ће бити постављен и летећи трапез. Главни програм ће зачинити пратећи. Овај догађај се стварно не пропушта. Ово је манифестација која би требало да буде сваког дана на градском програму јер више него икада су потребне добре вибрације.

Финиш лета не значи крај за спортска дешавања. Актуелни спортски догађаји се одвијају у буквално сваком делу града. Професионална такмичења, аматерске смотре, дечје спортске манифестације. Свака се налази у календару дешавања, а на вама је да се пријавите на свој спорт и тестирате колико сте ленчарили током лета или пак, одржавали кондицију.

Крај лета једнако крај једног доба. Као мала Нова година. Тренутак за испитивање и преиспитивање. Оног у себи и око себе. Без оптерећујућег свођења рачуна и великих очекивања од нове календарске године, приступите себи брутално искрено. Нико уместо вас неће то учинити. Колико год деловало тешко, далеко је теже одлагати (не)жељене промене. Обећајте себи да ће наредно лето бити ваше ново поглавље живота и одмах крените у реализацију циљева. Са осмехом, у Београду, само тако се стиже на врх.