Leto vrati se hajde ostani

Najduže godišnje doba, a najbrže prođe. Evo šta donose preostali dani još malo aktuelnog leta u starom dobrom Beogradu

Petak 15. sep 2023.

cover image

Zvanično, godišnje doba leto traje do 23. septembra 2023. Tačno u 08:53 počinje jesen. Uskoro je kraj. Razmišlja većina. Kakvo leto, strašno leto se čuje među ljubiteljima vrelih sunčanih zraka. Kratko u ponudi traje opcija nošenja japanki i kratkih haljina, bermuda i papuča. Jednostavnost života po letnjim pravilima će uskoro nestati iz svakodnevnog života. Stroga jesen prepuna "moram", "žurim" i "ne smem da zakasnim" pravila je bukvalno iza ćoška.

Tokom vrelih dana u gradu prijalo bi malo mora na vidiku. Ipak, Beograd je zaista veliki i nemoguće je da se preseli. Idilično, perfektno, po vašim željama. Tako se svakog dana odvija gotovo svaki trenutak u zoni zvanoj restorani na reci koje Beograd nudi. Da iskoristite lepe dane, što pre potražite slobodno mesto. Sava i Dunav ne mogu da zamene more, međutim, imaju tu moć da zaboravite na daleke destinacije i prepustite se neprikosnovenom hedonizmu u svom gradu.

Boemske noći u Skadarliji imaju nešto magično. Pogled iz bašte u zvezdano nebo, večera uz vino - razglednica kakva se nigde drugde ne može napraviti. Ne trošite dragoceno vreme na preuređivanje ormana i odlaganje letnje garderobe. Preko omiljene letnje kombinacije prebacite sako ili, još bolje, iskreni zagrljaj. Kreirajte ovakav filmski kadar i nećete ni razmišljati da li je leto ili zima, sigurno.

Lubenice su još uvek slatke. Grožđe takođe. Dok se u mislima grickaju ledene maline, sada se peku paprike, pravi ajvar i vrše poslednje pripreme za zimnicu. Požurite sa kuvanjem i spremanjem (kada će sve nestati iz ostave brzinom svetlosti) i pravac u grad.

Bioskop na otvorenom i filmske projekcije na zatvorenom su idealne za relaksaciju. Dokumenti našeg ritma, tačnije Dok'n'ritam, festival muzičkog dokumentarnog filma se održava od 20. do 23. septembra u Domu kulture "Studentski grad". Osmo izdanje festivala nosi slogan "Super 8 za večnost" i obećava odličnu muzičko-filmsku avanturu kroz takmičarski, prateći i koncertni program.

Smeha nikada dosta! Specijalno dešavanje sa kojim će se ispratiti leto i nasmejano ući u jesen je CirkoBalkana, festival savremenog cirkusa. U saradnji sa Bitef festivalom, Silosi Beograd pozivaju apsolutno sve da dođu od 21. septembra do 7. oktobra na regionalni putujući festival putujućeg cirkusa. Jedanaesto izdanje u cirkuskom šatoru dovodi izvođače iz Italije, Španije, Francuske, Sirije, Meksika, Mađarske, Slovenije i naravno, Srbije. Svojim veštinama i umećem će kroz sjajne nastupe i poslednjeg u publici dovesti do suza ali i odgovoriti na aktuelne globalne izazove. Tik uz šator će biti postavljen i leteći trapez. Glavni program će začiniti prateći. Ovaj događaj se stvarno ne propušta. Ovo je manifestacija koja bi trebalo da bude svakog dana na gradskom programu jer više nego ikada su potrebne dobre vibracije.

Finiš leta ne znači kraj za sportska dešavanja. Aktuelni sportski događaji se odvijaju u bukvalno svakom delu grada. Profesionalna takmičenja, amaterske smotre, dečje sportske manifestacije. Svaka se nalazi u kalendaru dešavanja, a na vama je da se prijavite na svoj sport i testirate koliko ste lenčarili tokom leta ili pak, održavali kondiciju.

Kraj leta jednako kraj jednog doba. Kao mala Nova godina. Trenutak za ispitivanje i preispitivanje. Onog u sebi i oko sebe. Bez opterećujućeg svođenja računa i velikih očekivanja od nove kalendarske godine, pristupite sebi brutalno iskreno. Niko umesto vas neće to učiniti. Koliko god delovalo teško, daleko je teže odlagati (ne)željene promene. Obećajte sebi da će naredno leto biti vaše novo poglavlje života i odmah krenite u realizaciju ciljeva. Sa osmehom, u Beogradu, samo tako se stiže na vrh.