Како преживети тропске дане у Београду

Топло, топлије, Београд! Врелину у ваздуху није лако победити али без бриге. Стижу одлични савети за расхлађивање

Недеља 20. авг 2023.

cover image

Иако се крајем јуна и почетком јула није тако чинило, тропски дани су стигли и до наше земље. Асфалт у главном граду је полако постао узаврео и лако се може видети како људи журе да што пре стигну тамо где су се упутили само како би се склонили од сунца. Променљива клима је и ове године показала своје ћуди, те иако смо мислили да неће бити температура преко 35 степени ипак су наступили и врели летњи дани.

Београд током лета готово да постаје други град јер се многи одлучују да оду на одмор па се чини да је мање људи него иначе. То се најбоље може видети ако прошетате центром града где ћете углавном уочити туристе који су дошли у нашу престоницу или ако се провозате аутобусом где ни изблиза нема онаквих гужви какве су биле током претходних месеци. Лето и високе температуре једноставно чине своје, те већина људи настоји да их преброди на различите начине. На пример, има много њих који и на таквим температурама желе да опробају своје кладионичарско знање па радо посећују online кладионице као што је SuperbetSuperbet не би ли проверили колико познају неку од лига са севера Европе које су своја првенства већ почела. Наравно, има и оних којима тропски дани и ноћи одговарају али су они сигурно у мањини у односу на већину становника главног града којима високе температуре сигурно не пријају превише.

Један од начина да "прегурате" летње јулске и августовске дане ако останете у Београду је да идете на неко од купалишта. Има их разних, од оних мањих и скровитијих, до оних познатијих и великих. Свакако да је једно од највећих и најпознатијих Ада Циганлија која сваког лета окупља велики број купача али и свих оних који би да буду поред воде. Наравно, за Аду је потребно добро се спремити али и кренути на време како би се заузело најбоље место у хладу јер на сунцу ни тамо неће бити пријатно. Ада Циганлија нуди много садржаја па вам тамо никада неће бити досадно било да идете сами, са пријатељима или породицом. Ако се уморите од гужве са једне стране, увек можете отићи на другу страну Аде и тамо пронаћи мир у неком од објеката у дубокој хладовини који су добро скривени од главних путева.

У случају да планирате да већину времена проведете у Београду, можете пратити културна дешавања којих има доста и у току лета нарочито када су у питању различити музеји и галерије. Сигурно ћете пронаћи нешто што ће вас заинтересовати, а готово сва та места су добро климатизована па нећете имати осећај да је напољу преко 30 степени. Са друге стране, имаћете прилику и да надокнадите пропуштено током године када вероватно нисте имали превише времена за посете овим установама.

Лето у Београду може бити и добра прилика да се видите са пријатељима са којима сте сусрете договарали месецима уназад али никада нисте успели да се видите. Београд нуди пуно лепих места за испијање кафе или пића, а сва она су добро расхлађена и осмишљена тако да ћете се осећати и више него пријатно. Исто тако, можете позвати неког од пријатеља и у ноћни живот јер ће тада температура већ пасти, те ће вам сигурно бити пријатно да изађете и да се прошетате и забавите.

У случају да нисте превелики љубитељ излазака, увек можете позвати друштво код вас кући. То може бити необавезно дружење али можете организовати и гледање неког доброг филма са неколико пријатеља у простору који ћете пријатно расхладити. На тај начин нећете морати ни да излазите напоље, а провешћете време квалитетно, те врелину споља нећете ни осетити.


фотографија: Димитрије Миленковић