Београд слави Спасовдан

Градска слава се литургијом и великом литијом прославља 6. јуна

Среда 05. јун 2019.

cover image

Вазнесење Господње - Спасовдан, 6. јун. Слава града Београда од 1403. године. Тог дана, деспот Стефан Лазаревић је прогласио Београд за главни град Србије. Домаћин славе, градоначелник Зоран Радојичић позива све становнике града и драге госте да се придруже прослави посебног датума.

Литургија ће бити одржана у Вазнесењској цркви одакле ће литија кренути путем централних градских улица. Након читања три молитве, литија ће се вратити на почетну тачку, тачно до дворишта цркве.

Прво читање молитве је код Теразијске чесме и оно ће бити намењено здрављу становништва. Следеће читање молитве ће бити посвећено поштеди од страдања, миру и напретку и биће уприличено код Саборне цркве. Последње, треће читање молитве за покој душе палим јунацима Београда ће бити у дворишту Вазнесењске цркве.

Београд су људи, енергија, традиција. Без својих становника, редовних и повремених гостију, Београд је утврђење без душе, пуки грађевински пројекат. Слава града Београда је ваша слава јер, ви сте Београд. Зато дођите у што већем броју и обележите градску славу. Своју славу.