Beograd slavi Spasovdan

Gradska slava se liturgijom i velikom litijom proslavlja 6. juna

Sreda 05. jun 2019.

cover image

Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, 6. jun. Slava grada Beograda od 1403. godine. Tog dana, despot Stefan Lazarević je proglasio Beograd za glavni grad Srbije. Domaćin slave, gradonačelnik Zoran Radojičić poziva sve stanovnike grada i drage goste da se pridruže proslavi posebnog datuma.

Liturgija će biti održana u Vaznesenjskoj crkvi odakle će litija krenuti putem centralnih gradskih ulica. Nakon čitanja tri molitve, litija će se vratiti na početnu tačku, tačno do dvorišta crkve.

Prvo čitanje molitve je kod Terazijske česme i ono će biti namenjeno zdravlju stanovništva. Sledeće čitanje molitve će biti posvećeno poštedi od stradanja, miru i napretku i biće upriličeno kod Saborne crkve. Poslednje, treće čitanje molitve za pokoj duše palim junacima Beograda će biti u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Beograd su ljudi, energija, tradicija. Bez svojih stanovnika, redovnih i povremenih gostiju, Beograd je utvrđenje bez duše, puki građevinski projekat. Slava grada Beograda je vaša slava jer, vi ste Beograd. Zato dođite u što većem broju i obeležite gradsku slavu. Svoju slavu.