Вечни ресторани - I део

Култна места Београда

Петак 26. окт 2018.

cover image

Најмлађи ресторан богате биографије тек што је начео осму деценију живота. Све ове године, ниједан од три изузетна ресторана нису мењала информације о боравку. Од првог дана, што је било веома давно, до данашњег модерног доба, зна се - за перфектан угоститељски третман, неопходно је да дођете управо на ова места.

Богата историја бележи да су Калемегдан многи желели да освоје. Успевали су само они које документи дефинишу као сила. Од 1930. године, овде се налази ресторан који не престаје да осваја. Градски ресторан. Узима под своје још на улазу. Није вам познато? Млади сте проверено. У питању је Калемегданска тераса. Сада је већ друга прича. Колико год мало времена да имате за упознавање Београда, овај ресторан се једноставно не пропушта. Истовремено је на врху листе локација за најважније да. Једнако омиљен и за свакодневни хедонизам.


Мадера је увек била нешто посебно. Не само због сјајне хране и пића у импресивном амбијенту. Првобитна кафана Смедерево је гостила трговце, путнике и грађане који су овде пролазили још од 1937. године. Онда је архитектонски план порушио тадашњу кућу, а њено место је заузела зграда са рестораном у приземљу. Немогуће је да дођете, а да не осетите другачију енергију. Одувек је била отворена за све. Данас се гости не деле на имућне или просечне као некада. Нити на познате или анонимне. Једино је важно да ли вам одговара понуда и услуга. Мадера прави колаче за дијабетичаре. Мадера не задиркује због кризе зване дијета већ свесрдно помаже у креирању здравих навика. Са искусним гурманима је одавно на ти. Јединствена Мадера.

Центар града и његове чари. Београд има заиста доста ресторана у којима се осећате одлично. Тако је одувек. Тотално градски стил. Али је само у једном ресторану Иво Андрић дао прву изјаву за медије након добијања Нобелове награде. Најмлађи од наведених, отворен 1946. Клуб књижевника. Овде су париски шик и српска традиција нераскидив спој. Оно што су овде покушавали Елизабет Тејлор и Ричард Бартон, да изграде вечну идилу, нису успели. А елитни стил и шпорет "Смедеревац" и данас живе срећно. Џез уживо и домаће крофне. Савршено.