Večni restorani - I deo

Kultna mesta Beograda

Petak 26. okt 2018.

cover image

Najmlađi restoran bogate biografije tek što je načeo osmu deceniju života. Sve ove godine, nijedan od tri izuzetna restorana nisu menjala informacije o boravku. Od prvog dana, što je bilo veoma davno, do današnjeg modernog doba, zna se - za perfektan ugostiteljski tretman, neophodno je da dođete upravo na ova mesta.

Bogata istorija beleži da su Kalemegdan mnogi želeli da osvoje. Uspevali su samo oni koje dokumenti definišu kao sila. Od 1930. godine, ovde se nalazi restoran koji ne prestaje da osvaja. Gradski restoran. Uzima pod svoje još na ulazu. Nije vam poznato? Mladi ste provereno. U pitanju je Kalemegdanska terasa. Sada je već druga priča. Koliko god malo vremena da imate za upoznavanje Beograda, ovaj restoran se jednostavno ne propušta. Istovremeno je na vrhu liste lokacija za najvažnije da. Jednako omiljen i za svakodnevni hedonizam.


Madera je uvek bila nešto posebno. Ne samo zbog sjajne hrane i pića u impresivnom ambijentu. Prvobitna kafana Smederevo je gostila trgovce, putnike i građane koji su ovde prolazili još od 1937. godine. Onda je arhitektonski plan porušio tadašnju kuću, a njeno mesto je zauzela zgrada sa restoranom u prizemlju. Nemoguće je da dođete, a da ne osetite drugačiju energiju. Oduvek je bila otvorena za sve. Danas se gosti ne dele na imućne ili prosečne kao nekada. Niti na poznate ili anonimne. Jedino je važno da li vam odgovara ponuda i usluga. Madera pravi kolače za dijabetičare. Madera ne zadirkuje zbog krize zvane dijeta već svesrdno pomaže u kreiranju zdravih navika. Sa iskusnim gurmanima je odavno na ti. Jedinstvena Madera.

Centar grada i njegove čari. Beograd ima zaista dosta restorana u kojima se osećate odlično. Tako je oduvek. Totalno gradski stil. Ali je samo u jednom restoranu Ivo Andrić dao prvu izjavu za medije nakon dobijanja Nobelove nagrade. Najmlađi od navedenih, otvoren 1946. Klub književnika. Ovde su pariski šik i srpska tradicija neraskidiv spoj. Ono što su ovde pokušavali Elizabet Tejlor i Ričard Barton, da izgrade večnu idilu, nisu uspeli. A elitni stil i šporet "Smederevac" i danas žive srećno. Džez uživo i domaće krofne. Savršeno.