Вино и град

Посебне винарије у Београду

Петак 15. јун 2018.

cover image

Ах то вино! Бело, црвено или розе - свако је омиљено. О вину је толико тога већ познато, а увек има још нешто да се исприча. Вино је разлог за разговор, обавезан гост сваке прославе, понекад је најбољи пријатељ и увек је неизбежан "зачин" романтичне вечере. Пиће за које се увек има времена и које кроји планове има историју дугу осам хиљада година. О врстама и укусима вина има смисла расправљати исто колико и о фудбалу.

Експанзија произвођача вина из Србије је потпуно променила винску сцену. Све је више конзумената који своју сродну душу проналазе управо на домаћем терену. Романса загарантована. Одакле год да долази, вино се исто третира. Пије се полако и са много уживања. Ако не постоји ниједан други разлог, онда због поштовања према сваком зрну коме је требало годину дана да сазри како би након производње доспело у чашу.


Винарије у Београду не прате светске трендове. Оне диктирају трендове. Баш оваква београдска винарија је Подрум Wine Art у самом центру града. Звучи потпуно импресивно информација да на овом месту можете дегустирати скоро 300 различитих вина. Речи су мање важне наспрам истински савршене атмосфере коју удруженим снагама креирају вино, амбијент и изузетно стручно особље. Импресиван хедонизам.

Музика и вино су друштво које се само пожелети може. У Џез башти се живи за добро вино и савршен џез. Сваки дан. Ако се верује да је у вину истина, а да је музика лековита, онда је јасно да је лајтмотив овог несвакидањег винског бара чиста срећа. На месту које се мора често посећивати су једнако важни и свака нота и свака кап вина. Савамала није сама од себе популарна. Због места попут овог се долази и открива магија Београда. Напомена: укус вина се знатно мења ако га пијете у правом друштву и на правом месту.