Vino i grad

Posebne vinarije u Beogradu

Petak 15. jun 2018.

cover image

Ah to vino! Belo, crveno ili roze - svako je omiljeno. O vinu je toliko toga već poznato, a uvek ima još nešto da se ispriča. Vino je razlog za razgovor, obavezan gost svake proslave, ponekad je najbolji prijatelj i uvek je neizbežan "začin" romantične večere. Piće za koje se uvek ima vremena i koje kroji planove ima istoriju dugu osam hiljada godina. O vrstama i ukusima vina ima smisla raspravljati isto koliko i o fudbalu.

Ekspanzija proizvođača vina iz Srbije je potpuno promenila vinsku scenu. Sve je više konzumenata koji svoju srodnu dušu pronalaze upravo na domaćem terenu. Romansa zagarantovana. Odakle god da dolazi, vino se isto tretira. Pije se polako i sa mnogo uživanja. Ako ne postoji nijedan drugi razlog, onda zbog poštovanja prema svakom zrnu kome je trebalo godinu dana da sazri kako bi nakon proizvodnje dospelo u čašu.


Vinarije u Beogradu ne prate svetske trendove. One diktiraju trendove. Baš ovakva beogradska vinarija je Podrum Wine Art u samom centru grada. Zvuči potpuno impresivno informacija da na ovom mestu možete degustirati skoro 300 različitih vina. Reči su manje važne naspram istinski savršene atmosfere koju udruženim snagama kreiraju vino, ambijent i izuzetno stručno osoblje. Impresivan hedonizam.

Muzika i vino su društvo koje se samo poželeti može. U Džez bašti se živi za dobro vino i savršen džez. Svaki dan. Ako se veruje da je u vinu istina, a da je muzika lekovita, onda je jasno da je lajtmotiv ovog nesvakidanjeg vinskog bara čista sreća. Na mestu koje se mora često posećivati su jednako važni i svaka nota i svaka kap vina. Savamala nije sama od sebe popularna. Zbog mesta poput ovog se dolazi i otkriva magija Beograda. Napomena: ukus vina se znatno menja ako ga pijete u pravom društvu i na pravom mestu.