Пића за лето

Ледено освежење за врело лето у Београду

Петак 29. јун 2018.

cover image

Цела планета помно прати Светско првентство у фудбалу. Док су очи и нерви усмерени на фудбалске терене у Русији, произвођачи пива највијају свим расположивим ресурсима. Репрезентација Србије нажалост није надмудрила Бразил и продужила у даљи ток квалификација али фудбалска "грозница" се наставља. Пиво је обавезно, готово па официјално пиће Светског првенства. Неизвесност расте док гледамо помало неочекивани расплет на зеленим површинама. Са омиљеним пивом је све извесно. Само је дилема који паб или пивницу у Београду одабрати за фамозни спортски провод.

Најбољи коктели за лето су Mojito, Aperol Spritz, Margarita, Daiquiri, Old Fashioned, Negroni, Whiskey Sour, Dry Martini, Manhattan, Moscow Mule и Espresso Martini. Коктел барови у Београду али и светска коктел сцена потврђују да за најбоље мешавине пића не постоји рок трајања. Иновације су присутне у декорацији познатих коктела али и све већем присуству свежег поврћа у чаши. Одавно је краставац обавезан у миксу џина и тоника. У складу са здравим трендовима, палета коктела са алкохолом обогађена поврћем је све већа.

Детокс, детокс. Класична цеђена наранџа и лимунада су отишли у историју. Сада су само основа за воћне мешавине које подижу енергију и јачају имунитет. Безалкохолни коктели од органског воћа и поврћа су највећи тренд за лето 2018. Једноставно, нико им не може одолети. У гутљај их стижу домаћи ледени чајеви. Савезници који доносе укусе езготике на врели београдски асфалт.


Што је више иновација на тржишту кафе то се више тражи најједноставнија црна домаћа кафа. Буђење без ње је незамисливо, а пун укус добија када је неко други скува за вас. Традиционални ритуал за добро јутро нема конкуренцију и одговара сваком годишњем добу. Како дан одмиче, потреба за кофеином се смањује па су бескрајне комбинације кафе и разних млека сасвим прихватљиве. Светски ланац Starbucks је најавио долазак у Београд. Спремно чекамо најпознатију кафе имеприју са највише лајкова на друштвеним мрежама.

Вино се једноставно воли. Летња варијанта која "убија" жеђ и доноси забаву у друштво је сангрија. Пиће које долази из Шпаније и Португала се конзумира искључиво на високим темературама. Дуго се правила само од црвеног вина, међутим, слобода миксовања је учинила своје и данас је бела сангрија лако доступна. Мноогоо воћа, мало шећера, доста леда и вино - све што је потребно за набоље лето.

Вода, вода и вода. Увек и свугде. Сви знамо колико врућине могу да буду незгодне. Флашица воде је обавезна у торби. Можда вама неће затребати али увек има неустрашивих који мисле да могу све да поднесу. Док конзумирате алкохол, трудите се да најмање дупло више пијете воде током провода. Организам ће вам рећи хвала за ову навику.