Pića za leto

Ledeno osveženje za vrelo leto u Beogradu

Petak 29. jun 2018.

cover image

Cela planeta pomno prati Svetsko prventstvo u fudbalu. Dok su oči i nervi usmereni na fudbalske terene u Rusiji, proizvođači piva najvijaju svim raspoloživim resursima. Reprezentacija Srbije nažalost nije nadmudrila Brazil i produžila u dalji tok kvalifikacija ali fudbalska "groznica" se nastavlja. Pivo je obavezno, gotovo pa oficijalno piće Svetskog prvenstva. Neizvesnost raste dok gledamo pomalo neočekivani rasplet na zelenim površinama. Sa omiljenim pivom je sve izvesno. Samo je dilema koji pab ili pivnicu u Beogradu odabrati za famozni sportski provod.

Najbolji kokteli za leto su Mojito, Aperol Spritz, Margarita, Daiquiri, Old Fashioned, Negroni, Whiskey Sour, Dry Martini, Manhattan, Moscow Mule i Espresso Martini. Koktel barovi u Beogradu ali i svetska koktel scena potvrđuju da za najbolje mešavine pića ne postoji rok trajanja. Inovacije su prisutne u dekoraciji poznatih koktela ali i sve većem prisustvu svežeg povrća u čaši. Odavno je krastavac obavezan u miksu džina i tonika. U skladu sa zdravim trendovima, paleta koktela sa alkoholom obogađena povrćem je sve veća.

Detoks, detoks. Klasična ceđena narandža i limunada su otišli u istoriju. Sada su samo osnova za voćne mešavine koje podižu energiju i jačaju imunitet. Bezalkoholni kokteli od organskog voća i povrća su najveći trend za leto 2018. Jednostavno, niko im ne može odoleti. U gutljaj ih stižu domaći ledeni čajevi. Saveznici koji donose ukuse ezgotike na vreli beogradski asfalt.


Što je više inovacija na tržištu kafe to se više traži najjednostavnija crna domaća kafa. Buđenje bez nje je nezamislivo, a pun ukus dobija kada je neko drugi skuva za vas. Tradicionalni ritual za dobro jutro nema konkurenciju i odgovara svakom godišnjem dobu. Kako dan odmiče, potreba za kofeinom se smanjuje pa su beskrajne kombinacije kafe i raznih mleka sasvim prihvatljive. Svetski lanac Starbucks je najavio dolazak u Beograd. Spremno čekamo najpoznatiju kafe imepriju sa najviše lajkova na društvenim mrežama.

Vino se jednostavno voli. Letnja varijanta koja "ubija" žeđ i donosi zabavu u društvo je sangrija. Piće koje dolazi iz Španije i Portugala se konzumira isključivo na visokim temeraturama. Dugo se pravila samo od crvenog vina, međutim, sloboda miksovanja je učinila svoje i danas je bela sangrija lako dostupna. Mnoogoo voća, malo šećera, dosta leda i vino - sve što je potrebno za nabolje leto.

Voda, voda i voda. Uvek i svugde. Svi znamo koliko vrućine mogu da budu nezgodne. Flašica vode je obavezna u torbi. Možda vama neće zatrebati ali uvek ima neustrašivih koji misle da mogu sve da podnesu. Dok konzumirate alkohol, trudite se da najmanje duplo više pijete vode tokom provoda. Organizam će vam reći hvala za ovu naviku.