Мај у Београду 2018

Баците сва енергетска пића јер ће вас Београд држати будним 24/7

Субота 05. мај 2018.

cover image

Фестивалско време почиње у мају. Јагоде су најслађе у мају. Најлепши део пролећа је управо у мају. Све је дозвољено у мају. Осим да не будете у Београду.

Београдски Шопен фест за љубитеље класичне музике отвара своја врата од 7. до 13. маја. Коларац, Скупштина града и Музичка школа Станковић су само неке од локација где ће домаћи и страни пијанисти и педагози поделити свој таленат и знање са публиком. Ако вам концертне дворане делују превише уштогљено, а ипак желите да уживате у квалитетној музици, Шопен фест 2018. се организује и изван свечаних дворана. Сасвим посебан доживљај.

11. Међународни фестивал документарног филма Beldocs се одржава од 7. до 14. маја у Београду. На десет локација у граду публика ће моћи да погледа тачно 98 филмова у 14 програмских целина. Велика филмска смотра ће угостити више од 100 личности из света документарног професионалног филма. Светске премијере, најновије из српске продукције и квалитетан пратећи програм чине фестивал дешавањем у граду које се не пропушта.


Под насловом "Победе и победници" по петнаести пут Београд има своју Ноћ музеја. Упамтите датум - 19. мај од 17:00 јер преко шездесет локација, музеја, спомен кућа, галерија и културних установа отварају своја врата за једно незаборавно дружење. Ове године се обележава стогодишњица од краја Првог светског рата, а сваки рат има своје победнике и победе. Ове године искористите прилику да посетите места која нису на редовној музејској рути као што су Радио Београд 2, Кућа породице Вељковић, Црвени крст Србије, Универзитетска библиотека, Танјуг, ЈКП ГСП. На овим местима видећете ратове и победе из другачијег угла – угла становника Београда.


Деветнаесту годину за редом Београд ће бити најдражи сведок венчања десетине парова. Јубиларна 20. манифестација "Колективно венчање – свадба за маштање" биће одржана 20. маја испред Скупштине града Београда. Уз богат културно-уметнички програм и телевизијски пренос националне телевизије, парови ће изговорити судбоносно да. Манифестација је настала 1999. године као одговор НАТО бомбардовању и симбол је победе живота и љубави Београђана и свих заљубљених у Србији. 

Опростите се од хала и затворених клупских простора на пар месеци на најбољи могући начин – дођите на концерт једне од највећих светских музичких звезда. Шон Пол први пут наступа у Београду 22. маја у Хали спортова "Ранко Жеравица". Хитмејкер, "мајстор" за дуете са најпознатијим музичарима и јединствена сензанција са Јамајке је освојио планету песмама попут Get Busy, Baby Boy, Breathe No lie, Give It Up To Me, Mad Love. Посебан концерт пружа много више од велике журке. Присуство обавезно.