Популарно у Београду: Цезар салата

Гастрономски светски хит влада домаћим тереном

Петак 02. феб 2018.

cover image

Познато је да је творац овог веома популарног оброка Cesare Cardini, власник једног ресторана. Јело је настало силом прилика. Наиме, ненајављено су му навратили пријатељи, а у недостаку намирница за конкретно јело, помешао је састојке које је имао и тако је настала сада чувена Цезар салата. Довитиљиви Cesare је пред својим гостима креирао јело којим су били одушевљени. Оригинални рецепт подразумева следеће састојке: зелена салата, крутони (коцкице препеченог хлеба), бели лук испржен на маслиновом уљу, винско сирће, свеже цеђен лимунов сок, умућено жуманце, ворчестер сос и листове пармезана.


До данас ова салата је прошла кроз многе промене. Захваљујући вештим куварима широм Београда, ресторани и барови нуде уместо једноставне комбинације поврћа, зачина, мало сира и пилећег меса, фантастичну гастрономску уметност која се налази у сваком јеловнику под називом Цезар салата. Комбинација састојака је пун погодак. Довољно хранљива, лагана и још важније - брзо се спрема. Идеална опција за ручак на брзину, лагану вечеру или комплетан оброк за оне који су фокусирани на бројање калорија.

Где јести  Цезар салату

1. Терминал гастро бар

Храм Светог Саве је објекат у Београду са највећим бројем фотографија на друштвеним мрежама. Одмах поред њега се налази Терминал гастро бар, мулти-угоститељски локал са одличном понудом хране и пића. Ентеријер и свеукупан осећај додају посебан ефекат. Велика гужва у сваком тренутку је најбољи показатељ да овде све функционише. Место које је од Цезар салате креирало изузетан доживљај. Посебна декорација, квалитетни састојци и одлична препорука особља које пиће одабрати уз поруџбину су многе госте преобратиле у верне фанове овог јела.


2. Корзо

Због овог места многима није тешко да дођу на Савски кеј. Већ дуже време уживате у погледу на реку из прелепог амбијента, а квалитетно вино је почело да делује. Прави моменат да се препустите light залогају. Цезар салата на Корзо начин изгледа невероватно. Изузетно велика порција перфектног изгледа и још бољег укуса. Уколико погледате око себе, поред лепих људи и љубазног особља, приметићете да већина гостију овде ужива у храни.

3. Piazza dei Fiori

Врхунски хедонизам је загарантован на местима која инсистирају на италијанској кухињи. Цезар је био родом из Италије, насељен у Лос Анђелесу. Други кажу у Мексику. Како год, порекло је дефитинивно утицало на то да се ова салата сматра италијанским специјалитетом. Piazza dei Fiori је помешала укусе из Италије и гостољубивост из Србије. У тачно савршеној мери Цветни трг је због своје локације свима успут. Потребно је да се огласи апетит и магија може да почне. 


Цезар Кардини је осмислио салату 1924. године, а први пут се нашла на менију једног ресторана у Лос Анђелесу 1946. године. Пре него што је пилетина пронашла своје место у рецепту, додавали су се инћуни. Лосос такође. Сваку информацију прате и трачеви, па и ову хранљиву сензацију. Неки извори наводе да салату није ни осмислио, а ни направио Цезар већ његов брат Алекс. Праву истину о пореклу вероватно никада нећемо сазнати. То нас не спречава да не једемо најпопуларнију оброк салату на свету.