Popularno u Beogradu: Cezar salata

Gastronomski svetski hit vlada domaćim terenom

Petak 02. feb 2018.

cover image

Poznato je da je tvorac ovog veoma popularnog obroka Cesare Cardini, vlasnik jednog restorana. Jelo je nastalo silom prilika. Naime, nenajavljeno su mu navratili prijatelji, a u nedostaku namirnica za konkretno jelo, pomešao je sastojke koje je imao i tako je nastala sada čuvena Cezar salata. Dovitiljivi Cesare je pred svojim gostima kreirao jelo kojim su bili oduševljeni. Originalni recept podrazumeva sledeće sastojke: zelena salata, krutoni (kockice prepečenog hleba), beli luk ispržen na maslinovom ulju, vinsko sirće, sveže ceđen limunov sok, umućeno žumance, vorčester sos i listove parmezana.


Do danas ova salata je prošla kroz mnoge promene. Zahvaljujući veštim kuvarima širom Beograda, restorani i barovi nude umesto jednostavne kombinacije povrća, začina, malo sira i pilećeg mesa, fantastičnu gastronomsku umetnost koja se nalazi u svakom jelovniku pod nazivom Cezar salata. Kombinacija sastojaka je pun pogodak. Dovoljno hranljiva, lagana i još važnije - brzo se sprema. Idealna opcija za ručak na brzinu, laganu večeru ili kompletan obrok za one koji su fokusirani na brojanje kalorija.

Gde jesti  Cezar salatu

1. Terminal gastro bar

Hram Svetog Save je objekat u Beogradu sa najvećim brojem fotografija na društvenim mrežama. Odmah pored njega se nalazi Terminal gastro bar, multi-ugostiteljski lokal sa odličnom ponudom hrane i pića. Enterijer i sveukupan osećaj dodaju poseban efekat. Velika gužva u svakom trenutku je najbolji pokazatelj da ovde sve funkcioniše. Mesto koje je od Cezar salate kreiralo izuzetan doživljaj. Posebna dekoracija, kvalitetni sastojci i odlična preporuka osoblja koje piće odabrati uz porudžbinu su mnoge goste preobratile u verne fanove ovog jela.


2. Korzo

Zbog ovog mesta mnogima nije teško da dođu na Savski kej. Već duže vreme uživate u pogledu na reku iz prelepog ambijenta, a kvalitetno vino je počelo da deluje. Pravi momenat da se prepustite light zalogaju. Cezar salata na Korzo način izgleda neverovatno. Izuzetno velika porcija perfektnog izgleda i još boljeg ukusa. Ukoliko pogledate oko sebe, pored lepih ljudi i ljubaznog osoblja, primetićete da većina gostiju ovde uživa u hrani.

3. Piazza dei Fiori

Vrhunski hedonizam je zagarantovan na mestima koja insistiraju na italijanskoj kuhinji. Cezar je bio rodom iz Italije, naseljen u Los Anđelesu. Drugi kažu u Meksiku. Kako god, poreklo je defitinivno uticalo na to da se ova salata smatra italijanskim specijalitetom. Piazza dei Fiori je pomešala ukuse iz Italije i gostoljubivost iz Srbije. U tačno savršenoj meri Cvetni trg je zbog svoje lokacije svima usput. Potrebno je da se oglasi apetit i magija može da počne. 


Cezar Kardini je osmislio salatu 1924. godine, a prvi put se našla na meniju jednog restorana u Los Anđelesu 1946. godine. Pre nego što je piletina pronašla svoje mesto u receptu, dodavali su se inćuni. Losos takođe. Svaku informaciju prate i tračevi, pa i ovu hranljivu senzaciju. Neki izvori navode da salatu nije ni osmislio, a ni napravio Cezar već njegov brat Aleks. Pravu istinu o poreklu verovatno nikada nećemo saznati. To nas ne sprečava da ne jedemo najpopularniju obrok salatu na svetu.