Септембар у Београду 2017

Откривамо најзначајнија дешавања, шта видети и где се појавити у Београду током септембра

Недеља 03. сеп 2017.

cover image

Септембар је дошао на ред у календару, а он означава последње сунчане дане, повратак на уобичајене обавезе, повратак у школу. Ово је период године када се спрема ајвар и када се праве планови за нову сезону. Убрзани ритам Београда се након летње паузе враћа у свој режим рада и све што је "стало" због летњих активности, наставља својим током. Улице су испуњене осунчаним, насмејаним људима које још увек држи летње расположење. Почетак краја лета доноси бројне занимљиве догађаје који ће испунити време на најбољи могући начин.


Временски услови су савршени за истраживање лепота Београда. Главне градске атракције које страни гости током боравка обавезно обилазе су Калемегданска тврђава, Зоолошки врт (Врт добре наде), Храм Светог Саве, Бели двор, Музеј Николе Тесле и стадион Црвене звезде (Рајко Митић стадион). Уколико сте домаћин неком странцу, поведите га управо на ове локације, заљубиће се вечно у Београд. Никако не заборавите Скадарлију јер истинска боемска атмосфера коју одлични ресторани негују, и сама архитектура ове четврти креира доживљај и провод на несвакидашњи начин.


Највеће музичко дешавање које ће обележити јесен 2017 је концерт Стинга у Арени. Дугонајављивани спектакл се полако ближи и сигурно је да ће ово бити догађај за памћење. Поред Стинга, у Београд стижу и најзначајнији ди-џејеви 21. века. Соломун, представник најбољег светског клабинга наступа 7. септембра на Apgrade фестивалу, док ће Guy J. & Jeremy Olander завртети најквалитетније сетове 23. септембра у клубу Драгстор. Савршен музички ритам ће употпунити отварање нове клупске сезоне када ће бројни градски клубови отворити своја врата након летње паузе. Према најављеним дешавањима, очекује нас никад боља музичка посластица са сезону јесен/зима 2017. Сплавови се током овог периода полако затварају и одлазе да припреме следећу сезону. Ово лето је било перфектно јер су журке уз реке на којима су наступали бројни ди-џејеви биле заиста феноменалне.


Позоришта у Београду спремно дочекују нову сезону, а бројне галерије и музеји са нестпљењем очекују да се Београђани врате и у пуном броју присуствују новом репертоару. 51. Битеф фестивал је представио богат и квалитетан програм који ће сигурно обележити културно-уметничка дешавања током актуелног месеца. Ако сте пасионирани љубитељ представа, обавезно посетите неко од алтернативних позоришта у Београду јер имају фанстатичне представе и сјајне интерактивне садржаје са публиком. У аутентичном ентеријеру, Конак кнегиње Љубице, популарно музејско здање у Београду, организује играње фантастичне и веома посећене монодраме "На кафи код кнегиње Љубице" која је до сада освојила бројну публику. Главна тема монодраме су брачни однос између кнегиње и кнеза Милоша, његова неверства, чињенице о најважнијим догађајима из периода у ком су живели и пикантерије из приватног живота. Меморијални музеј у коме је живео и стварао Јован Цвијић, истакнути српски научник и географ, је ове године реновиран и прилагођен савременим токовима. Обавезно посетите кућу великана који је немерљивим доприносом задужио српски народ.


Нови тржни центар Рајићева се отвара 14. септембра. Најпосећенија пешачка зона, Кнез Михаилова, добија нови шопинг центар који заузима више од 15.000 квадрата. Познати брендови који већ постоје на тржишту, нове робне марке које ће се по први пут представити потрошачима, реномирани ресторани, велики супермаркет и још много тога ће се наћи у модерном тржном центру. Планирана је изградња луксузног хотела који ће се припојити тржном центру као и подземна гаража. Савремен дизај и модеран концепт тржног центра Рајићева ће сигурно бити нова зона најбољег шопинга у центру града.