Septembar u Beogradu 2017

Otkrivamo najznačajnija dešavanja, šta videti i gde se pojaviti u Beogradu tokom septembra

Nedelja 03. sep 2017.

cover image

Septembar je došao na red u kalendaru, a on označava poslednje sunčane dane, povratak na uobičajene obaveze, povratak u školu. Ovo je period godine kada se sprema ajvar i kada se prave planovi za novu sezonu. Ubrzani ritam Beograda se nakon letnje pauze vraća u svoj režim rada i sve što je "stalo" zbog letnjih aktivnosti, nastavlja svojim tokom. Ulice su ispunjene osunčanim, nasmejanim ljudima koje još uvek drži letnje raspoloženje. Početak kraja leta donosi brojne zanimljive događaje koji će ispuniti vreme na najbolji mogući način.


Vremenski uslovi su savršeni za istraživanje lepota Beograda. Glavne gradske atrakcije koje strani gosti tokom boravka obavezno obilaze su Kalemegdanska tvrđava, Zoološki vrt (Vrt dobre nade), Hram Svetog Save, Beli dvor, Muzej Nikole Tesle i stadion Crvene zvezde (Rajko Mitić stadion). Ukoliko ste domaćin nekom strancu, povedite ga upravo na ove lokacije, zaljubiće se večno u Beograd. Nikako ne zaboravite Skadarliju jer istinska boemska atmosfera koju odlični restorani neguju, i sama arhitektura ove četvrti kreira doživljaj i provod na nesvakidašnji način.


Najveće muzičko dešavanje koje će obeležiti jesen 2017 je koncert Stinga u Areni. Dugonajavljivani spektakl se polako bliži i sigurno je da će ovo biti događaj za pamćenje. Pored Stinga, u Beograd stižu i najznačajniji di-džejevi 21. veka. Solomun, predstavnik najboljeg svetskog klabinga nastupa 7. septembra na Apgrade festivalu, dok će Guy J. & Jeremy Olander zavrteti najkvalitetnije setove 23. septembra u klubu Dragstor. Savršen muzički ritam će upotpuniti otvaranje nove klupske sezone kada će brojni gradski klubovi otvoriti svoja vrata nakon letnje pauze. Prema najavljenim dešavanjima, očekuje nas nikad bolja muzička poslastica sa sezonu jesen/zima 2017. Splavovi se tokom ovog perioda polako zatvaraju i odlaze da pripreme sledeću sezonu. Ovo leto je bilo perfektno jer su žurke uz reke na kojima su nastupali brojni di-džejevi bile zaista fenomenalne.


Pozorišta u Beogradu spremno dočekuju novu sezonu, a brojne galerije i muzeji sa nestpljenjem očekuju da se Beograđani vrate i u punom broju prisustvuju novom repertoaru. 51. Bitef festival je predstavio bogat i kvalitetan program koji će sigurno obeležiti kulturno-umetnička dešavanja tokom aktuelnog meseca. Ako ste pasionirani ljubitelj predstava, obavezno posetite neko od alternativnih pozorišta u Beogradu jer imaju fanstatične predstave i sjajne interaktivne sadržaje sa publikom. U autentičnom enterijeru, Konak kneginje Ljubice, popularno muzejsko zdanje u Beogradu, organizuje igranje fantastične i veoma posećene monodrame "Na kafi kod kneginje Ljubice" koja je do sada osvojila brojnu publiku. Glavna tema monodrame su bračni odnos između kneginje i kneza Miloša, njegova neverstva, činjenice o najvažnijim događajima iz perioda u kom su živeli i pikanterije iz privatnog života. Memorijalni muzej u kome je živeo i stvarao Jovan Cvijić, istaknuti srpski naučnik i geograf, je ove godine renoviran i prilagođen savremenim tokovima. Obavezno posetite kuću velikana koji je nemerljivim doprinosom zadužio srpski narod.


Novi tržni centar Rajićeva se otvara 14. septembra. Najposećenija pešačka zona, Knez Mihailova, dobija novi šoping centar koji zauzima više od 15.000 kvadrata. Poznati brendovi koji već postoje na tržištu, nove robne marke koje će se po prvi put predstaviti potrošačima, renomirani restorani, veliki supermarket i još mnogo toga će se naći u modernom tržnom centru. Planirana je izgradnja luksuznog hotela koji će se pripojiti tržnom centru kao i podzemna garaža. Savremen dizaj i moderan koncept tržnog centra Rajićeva će sigurno biti nova zona najboljeg šopinga u centru grada.