Jun u Beogradu 2019

Leto stiže 21. juna. Ovo je prvo i jedino leto 2019. Nema reprize. Premijera bez konkurencije. Na vama je da li ćete se prepustiti lošem vremenu ili ćete ugrabiti unikatno izdanje glavnog grada

Subota 01. jun 2019.

cover image

Ne postoje samo finansijski dugovi. Izgleda da proleće vraća karmički dug jeseni. To bi moglo biti jedino objašnjenje zašto je vreme u Beogradu ovakvo - nikakvo. Umesto da se juri po mleko za sunčanje i letnju obuću, pitanje "gde mi je kišobran" je daleko aktuelnije. Dobra strana je što je Beograd odavno spreman na sve. On kotrlja poslednje prolećne dane u svom ritmu. Za njega, loše vreme je samo izgovor. U ovom slučaju, sistem copy/paste je najbolje što možete da uradite. Kad već neće lepo vreme u grad, napravite od svakog dana lep kadar za nezaborav.

Mesečni program dešavanja poziva na akciju. Koliko god godina da imate, šta god da preferirate, bez obzira u kom delu grada najviše vremena provodite - ovo će biti mesec za čistu desetku. Junsko krstarenje gradom obećava neverovatnu zabavu. Priprema, pozor, sad!

Sport kao način života jer zdrave navike nemaju alternativu. Beograd odlično zna benefite od fizičke aktivnosti i zato su sportski događaji u junu brojni. Festival "Beograd Velograd" osmog junskog dana organizuje 6. Orange Bike Ride. Uglancajte najzdravije prevozno sredstvo, obucite nešto narandžasto i punim plućima na dva točka do Trga Nikole Pašića, odakle kreće vožnja. Već sledeće noći, između 9. i 10. juna, ako vreme ponovo ne pokvari planove, staza za poletanje i sletanje Aerodroma Beograd će postati pista za trčanje. Hiljadu trkača će se takmičiti za prvo mesto na stazi dugoj 5.300 metara. Sportska fešta u totalno drugačijem ambijentu.

Za mnoge, sport znači fudbal. Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020 će se igrati u 12 gradova. Do tada, kvalifikacije su u centru pažnje. Srbija dočekuje reprezentaciju Litvanije 10. juna na stadionu "Rajko Mitić". Matični stadion Crvene zvezde će zbog nastavka kvalifikacija biti osvežen novom travom. Pune tribine i istinska navijačka energija su daleko važniji. Brzo po kartu. Sledeće veliko sportsko druženje je zakazano za period od 18. do 23. juna. Vaterpolo savez Srbije poziva sve da uživo podrže Finalni turnir Svetske lige na otvorenom bazenu "Tašmajdan". Ukoliko vaterpolisti osvoje prvo mesto, što je njima rutina, biće prva ekipa koja pod zastavom Srbije odlazi na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Motiv više da navijate za srpske delfine. S obzirom da će vas sportska groznica uzeti pod svoje, razmišljajte o učešću na sjajnom događaju. Ada Ciganlija će 29. juna ugostiti drugu po redu Noć ultramaratona. Početak je u 18:00, a kraj narednog jutra u 10:00. Maraton Maratona se trči na 50 i 100 kilometara. Gde ima volje, ništa nije nemoguće.


Okej, vreme je predah od ovoliko aktivnosti. Ne, ne, zaboravite na sliku o sebi iz spavaće sobe uz "Netflix" sadržaj, hladno piće i grickalice. Naučnici su dokazali da je pravi odmor tamo gde se vijuge aktiviraju, a raspoloženje podiže na maksimum.

Ispunjenje svih čula garantuje multi-kreativan projekat pod nazivom Dev9t. Festival koji od osnivanja okuplja čitavu populaciju ove godine nosi naziv "Alhemija" i biće održan od 14. do 22. juna, kao i do sada u Ciglani. Period od 21. juna do 7. jula je rezervisan za legendarni Belef. Plus, krajem meseca stižu dobro poznati bendovi - Whitesnake i Garbage. Tradicija novijeg datuma, piknik pod zvezdama by Beogradska filharmonija za izdanje 2019 se zove "Diznijeva fantazija". Pamtite: 23. jun, Park Ušće.

Šesti mesec je posebno važan đacima i studentima. Dok se jedni budu spremali za malu ili veliku maturu, drugi će odlaziti na godišnjice istih. Tačnije, na evociranje uspomena. Posle večeri koja je sve osim reprize provoda sa društvom iz klupe nema onog osećaja sad sam veliki/sad sam odrasla. I muškarci i žene se podjednako zagledaju, kalkulišu, upoređuju. Odložite životne jednačine i nejednačine za "sutra" baš kao što ste domaće zadatke odlagali. Junski ispitni rok je za mnoge studente epoha biti ili ne biti. Ko bude "očistio" godinu, leto 2019 je samo njegovo. Bravo! Brzo učite i polako uživajte u neverovatnom Beogradu.