Јун у Београду 2019

Лето стиже 21. јуна. Ово је прво и једино лето 2019. Нема репризе. Премијера без конкуренције. На вама је да ли ћете се препустити лошем времену или ћете уграбити уникатно издање главног града

Субота 01. јун 2019.

cover image

Не постоје само финансијски дугови. Изгледа да пролеће враћа кармички дуг јесени. То би могло бити једино објашњење зашто је време у Београду овакво - никакво. Уместо да се јури по млеко за сунчање и летњу обућу, питање "где ми је кишобран" је далеко актуелније. Добра страна је што је Београд одавно спреман на све. Он котрља последње пролећне дане у свом ритму. За њега, лоше време је само изговор. У овом случају, систем copy/paste је најбоље што можете да урадите. Кад већ неће лепо време у град, направите од сваког дана леп кадар за незаборав.

Месечни програм дешавања позива на акцију. Колико год година да имате, шта год да преферирате, без обзира у ком делу града највише времена проводите - ово ће бити месец за чисту десетку. Јунско крстарење градом обећава невероватну забаву. Припрема, позор, сад!

Спорт као начин живота јер здраве навике немају алтернативу. Београд одлично зна бенефите од физичке активности и зато су спортски догађаји у јуну бројни. Фестивал "Београд Велоград" осмог јунског дана организује 6. Orange Bike Ride. Угланцајте најздравије превозно средство, обуците нешто наранџасто и пуним плућима на два точка до Трга Николе Пашића, одакле креће вожња. Већ следеће ноћи, између 9. и 10. јуна, ако време поново не поквари планове, стаза за полетање и слетање Аеродрома Београд ће постати писта за трчање. Хиљаду тркача ће се такмичити за прво место на стази дугој 5.300 метара. Спортска фешта у тотално другачијем амбијенту.

За многе, спорт значи фудбал. Европско првенство у фудбалу 2020 ће се играти у 12 градова. До тада, квалификације су у центру пажње. Србија дочекује репрезентацију Литваније 10. јуна на стадиону "Рајко Митић". Матични стадион Црвене звезде ће због наставка квалификација бити освежен новом травом. Пуне трибине и истинска навијачка енергија су далеко важнији. Брзо по карту. Следеће велико спортско дружење је заказано за период од 18. до 23. јуна. Ватерполо савез Србије позива све да уживо подрже Финални турнир Светске лиге на отвореном базену "Ташмајдан". Уколико ватерполисти освоје прво место, што је њима рутина, биће прва екипа која под заставом Србије одлази на Олимпијске игре у Токију 2020. Мотив више да навијате за српске делфине. С обзиром да ће вас спортска грозница узети под своје, размишљајте о учешћу на сјајном догађају. Ада Циганлија ће 29. јуна угостити другу по реду Ноћ ултрамаратона. Почетак је у 18:00, а крај наредног јутра у 10:00. Маратон Маратона се трчи на 50 и 100 километара. Где има воље, ништа није немогуће.


Океј, време је предах од оволико активности. Не, не, заборавите на слику о себи из спаваће собе уз "Netflix" садржај, хладно пиће и грицкалице. Научници су доказали да је прави одмор тамо где се вијуге активирају, а расположење подиже на максимум.

Испуњење свих чула гарантује мулти-креативан пројекат под називом Дев9т. Фестивал који од оснивања окупља читаву популацију ове године носи назив "Алхемија" и биће одржан од 14. до 22. јуна, као и до сада у Циглани. Период од 21. јуна до 7. јула је резервисан за легендарни Белеф. Плус, крајем месеца стижу добро познати бендови - Whitesnake и Garbage. Традиција новијег датума, пикник под звездама by Београдска филхармонија за издање 2019 се зове "Дизнијева фантазија". Памтите: 23. јун, Парк Ушће.

Шести месец је посебно важан ђацима и студентима. Док се једни буду спремали за малу или велику матуру, други ће одлазити на годишњице истих. Тачније, на евоцирање успомена. После вечери која је све осим репризе провода са друштвом из клупе нема оног осећаја сад сам велики/сад сам одрасла. И мушкарци и жене се подједнако загледају, калкулишу, упоређују. Одложите животне једначине и неједначине за "сутра" баш као што сте домаће задатке одлагали. Јунски испитни рок је за многе студенте епоха бити или не бити. Ко буде "очистио" годину, лето 2019 је само његово. Браво! Брзо учите и полако уживајте у невероватном Београду.