14. februar: ljubav i vino

Poziv za posebno druženje, povod za slavlje, oda tradiciji i da modernom dobu

Nedelja 03. feb 2019.

cover image

Srpska pravoslavna crkva 14. februar obeležava kao dan Svetog Trifuna, zaštitnika iskrene ljubavi svih vernika. Istorija ga pamti kao pobožnog i veoma nadarenog. Nestvarno skromnog. Verovalo se da je imao isceliteljske moći i za života je mnogim ljudima povratio dobro zdravlje. Koga je pomogao, njega je uveo u hrišćansku veru.

Kada je uspeo da izleči ćerku cara Gordija, Gordijanu, proglašen je za čudotvorca. Slava mu je donela i materijalno blagostanje ali ga nije zadržao za sebe. Sve što je imao podelio je sirotinji, a on je nastavio da čuva guske i pomaže ljudima. Tako je bilo sve dok presto nije preuzeo car Dekije koji je izdao naređenje da se protera svaki hrišćanin. Car je lično, nakon što Trifun nije želeo da se odrekne svoje vere, naredio njegovo ubijanje 250. godine. Sahranjen je u Kapmsadi gde se i rodio.

Proizvođači vina su odabrali Svetog Trifuna za svog zaštitnika i zbog toga se često 14. februar zove i Dan vina. Na ovaj dan, vinogradari odlaze u svoje vinograde da orežu najmanje jedan čokot vinove loze, a zatim ga zaliju vinom. Veruju da će im ovaj ritual doneti dobar rod.


Dan zaljubljenih, tačnije dan Svetog Valentina je praznik Rimokatoličke crkve. Valentin je ubijen jer je venčavao vojnike što je rimski car Klaudije II izričito zabranjivao jer je smatrao da su muškarci koji su se zavetovali na večnu ljubav loši ratnici. U 14. veku je prvi put zabeležena proslava ovog dana, a masovna se beleži od 19. veka.

Sada je potpuno jasno da su i Sveti Trifun i Sveti Valentin imali jednu poruku za sve. Ljubav. Obojica su dali svoje živote - za ljubav. Bili su hrabri, borili su se za ono najvrednije na planeti. Za ljubav. Znali su da ni novac, ni slava niti bilo šta drugo može da bude važnije od ljubavi. Nisu verovali u bolje sutra. Sami su činili sve da danas postane bolje sutra.

Ne čekajte poziv za sastanak. Pozovite vi. Ne skrivajte svoje emocije. Možda će vas neko brži preduhitriti. Ne poklanjajte stvari koje se lako kupuju. Poklonite svoje vreme i iskrenu emociju. Nisu vam potrebni ni Trifun ni Valentin da biste izjavili ljubav ali je svakako lakše kada znate da vam daju vetar u leđa.

Retko se pamte plišane mede i plišana srca. Ukus dobrog vina u pravom društvu se nikada ne zaboravlja. Ukoliko niste stručnjak za arome, sorte i slične podele vina, niste jedini. A i vino uvek traži društvo. U svakom obliku.

Romantični restorani u Beogradu su kao stvoreni za ovakve prilike. Imaju aposlutno sve što je potrebno za savršenu romantičnu večeru - vino, hranu, desert i ambijent. Odaberite najbolji, pozovite dragu osobu i slavite ljubav. Neka zavladaju celim gradom emocije koje pokreću čitav svet.