Beogradska zima

Program kakav nemaju daleko veće i popularnije evropske prestonice garantuje atmosferu koja ne postoji nigde. Osim u Beogradu

Nedelja 09. dec 2018.

cover image

Sa ili bez snega, stigla je "Beogradska zima 2018/19". Od 1. decembra do 31. januara, na 15 lokacija manifestacija će obuhvatiti više od 1.000 učesnika, preko 500 sati sadržaja i 200 događaja. Za decu, za najstarije, za mnogo zauzete i one uvek slobodne. Nikada zanimljivija zima u celom gradu.

Legendarni "Trg otvorenog srca" ove godine menja mesto održavanja ali ne i koncept. Zbog radova na Trgu republike drvene kućice će biti raspoređene između Trga i Obilićevog venca kao i ispred Filozofskog fakulteta. Domaće rukotvorine, topli napici, slatkiši, igračke i novogodišnja dekoracija će biti u šoping ponudi.


Koncert klasične muzike u Sava centru, Novogodišnji vašar, tačnije "58. Beogradski novogodišnji festival" na Sajmu, "Ulica otvorenog srca" prvog dana januara, radionice "Deca deci pomažu" u Kombank dvorani, koncert fimske muzike "(Ne)nacrtani junaci crtanih filmova" u Dečijem kulturnom centru i još mnogo toga obećava kvalitetnu zabavu.

Inovacija za ovogodišnje izdanje je bioskop na otvorenom kod Trga Slavija. Doček Nove 2019. godine uz filmove? Zašto da ne! Klasici i najnovija filmska ostvarenja će se emitovati tokom 30. i 31. decembra. Open air cinema ima projekcije i za reprizu, 1. januara.

"Božić kod Hrama" je prošle godine imao premijeru, a domaća i strana publika su samo rečima hvale opisali dešavanje. Ove godine je najavljen još bogatiji program u kome će savršenu zimsku idilu doživeti sve generacije. Trg Nikole Pašića postaje "Ledeni park". Glavni razlog dolaska u ovu zonu je klizalište na otvorenom. Deca će moći da koriste i prostor za sankanje. Zimske čarolije će upotpuniti dečji gejming kutak kao i koncerti, predstave i druga umetnička izvođenja.

Trg bajki će ponovo biti centar zabave za najmlađe. Repertoar obiluje predstavama, koncertima, radionicama. Izdanje 2018/2019 je fokusirano na srpsku tradiciju pa je čitav program osmišljen u duhu starih vremena. Čak će i na tezgama biti izloženi eksponati starih zanata. Upravo ovde možete da nabavite idealan novogodišnji poklon.


Najvažniji deo programa je gradski doček Nove godine. Prvog dana programa, 30. decembra od 21:00 na binu će prvo izaći pobednici digital aktivacije "Sviramo klavir", a zatim nastupaju Sars i za njima Stereo MCs i Rudimental. Doček Nove 2019. godine na platou ispred Doma narodne skupštine, 31. decembra ponovo od 21:00 će početi uz Sašu Kovačevića. Bajaga i instruktori će pevati i svirati sve do 23:30. Prve čestitke Beograđanima i gostima sa scene će uputiti Haris Džinović. Staro verovanje kaže da je veoma važno ući u Novu godinu u dobrom raspoloženju. Samo veselo i nikako drugačije obećava Dejan Petrović i njegov Big bend koji će nakon Harisa napraviti spektakl u gradu.

Repriza Nove godine u znaku raznovrsne muzike. Tokom dana, od 14:00 na istom mestu će gostovati Aleksandar Sedlar, Beogradska simfonijeta, Solisti beogradske opere, Leontina Vukomanović i hor Čarolija, Bojana Vunturišević, Ana Stanić i Aleksandar Eraković. Noć totalno menja ritam. Od 20:00 do 02:00 će vas zabavljati Senidah, Rasta, Gramophonedzie i Disciples.