Predstavljamo: Roisin Murphy

Autentična, ekcentrična, svoja i sasvim posebna art-pop pevačica

Ponedeljak 13. avg 2018.

cover image

Kada se pojavila na britanskoj sceni, Roisin Murphy je odmah privukla pažnju ne samo izgledom i glasom, već i načinom na koji je svaki nastup pretvarala u malu pozorišnu predstavu. Sa svojim tadašnjim partnerom Mark Brajdonom, 1994. formira elektro-pop duo Moloko.

Njihov debi album "Do You Like My Tight Sweater?" je objavljen naredne godine i u sebi je sadržao elemente elektronske dens muzike sa trip hop i funk žanrovima, ali i sa predivnom dozom humora. Usledilo je novo studijsko izdanje pod nazivom "I Am Not a Doctor", a remiks pesme "Sing It Back" koju je uradio Boris Dlugosch ih je lansirao na muzički vrh.


Novi milenijum donosi neverovatnu inspiraciju. Album "Things to Make and Do" će ostati upamćen po hitu "The Time Is Now". Usledio je kraj njihove ljubavi, a poslednji timski rad je predstavljen 2003. godine. Album "Statues" je i danas aktuelan, a legendarna stvar "Forever More" se često pušta na radio stanicama i klubovima širom sveta.

Roisin Murphy kreće u solo karijeru. Njen poseban pristup muzici i drugačiji pogled na život sada maksimalno dolaze do izražaja. Do sada je objavila četiri albuma - Ruby Blue, Overpowered, Hairless Toys i Take Her Up to Monto. Uradila je i LP za italijansko tržište pod nazivom "Mi Senti" i postala mama.


Poslednji singl "Plaything" jasno oslikava njenu slobodu i iskustvo da kreira muziku ispred svog vremena. Dve decenije postojanja na sceni i rad u produkciji i režiji je svrstavaju u istaknute pop dive savremenog doba. Put od plavuše upečatljivog glasa i posebnog odevanja do respektabilnog umetnika ni bio lak, ni brz. Kaže da se malo umorila jer gotovo sve u vezi sa poslom obavlja sama. Publika nije. Gde god da se pojavi, izaziva divljenje.