Dešavanja u gradu za vikend

Beograd u znaku fudbala, muzike i srpskih gastronomskih specijaliteta

Četvrtak 21. jun 2018.

cover image

Fudbalska groznica trese ceo svet, a nova atrakcija Beograda - Mundijalski trg, trese srpsku prestonicu. Sve utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu Beograđani mogu da gledaju na Trgu Nikole Pašića preko velikog video bima i to punih mesec dana. Posle vatrenog krštenja Orlova i pobede nad Kostarikom, očekuje nas nervozni petak, 22. jun u 20:00, kada će se na terenu u Kalinjingradu sresti selekcije Srbije i Švajcarske. I jedna i druga ekipa pobedama nad Kostarikom i remijem sa Brazilcima su srušile pritisak latinosa, tako da će meč biti poslastica. A za poslastice na Mundijalskom trgu biće zaduženi beogradski ugostitelji. Učenici osnovnih škola će tokom prvenstva na Trgu igrati revijalne utakmice u centru grada.

U subotu, 23. juna od 20:30 održaće se celovečernji koncert Anasambla Crvene armije "Aleksandrov" ispred Hrama Svetog Save. Prvi nastup na otvorenom u Beogradu ispred velelepnog zdanja biće u punom sastavu – 112 članova hora, orkestra i baleta. Dva dirigenta predvodiće ovaj spektakl u trajanju od sat i po, a sve u sklopu obeležavanja devedeset godina postojanja Ansambla i tradicionalnog prijateljstva prema srpskom narodu.


Tokom vikenda, 23. i 24. juna na Savskom šetalištu, popularnoj promenadi, održava se privredno turistička manifestacija "Serbika". Na izložbeno-prodajnim štandovima biće predstavljene najbolje destinacije, restorani, proizvođači hrane i pića iz svih regiona Srbije. Cilj je da se domaćim i stranim turistima predstavi gastronomska kultura i turistički potencijal Srbije. Svaki štand je scenografija, slika jednog gastronomski specifičnog regiona. Upoznaćete proizvođače tradicionalnih specijaliteta, delikatesa, vlasnike restorana, organizatore vinskih tura, kraft pivare. Program "Serbike" obuhvata i edukativne radionice za različite uzraste. Posebno će biti predstavljena ponuda Vojvodine, riblji specijaliteti najboljih dunavskih alasa, a specijalnu celinu čine vrhunski roštilji Južne Srbije. Na programu su i "Nezaboravni ukusi Srbije", a naši najpoznatiji kulinari iz Kulinarske federacije Srbije i Asocijacije kuvara Srbije prirediće gastronomski vremeplov "Srbija kroz vekove".