Дешавања у граду за викенд

Београд у знаку фудбала, музике и српских гастрономских специјалитета

Четвртак 21. јун 2018.

cover image

Фудбалска грозница тресе цео свет, а нова атракција Београда - Мундијалски трг, тресе српску престоницу. Све утакмице Светског првенства у фудбалу Београђани могу да гледају на Тргу Николе Пашића преко великог видео бима и то пуних месец дана. После ватреног крштења Орлова и победе над Костариком, очекује нас нервозни петак, 22. јун у 20:00, када ће се на терену у Калињинграду срести селекције Србије и Швајцарске. И једна и друга екипа победама над Костариком и ремијем са Бразилцима су срушиле притисак латиноса, тако да ће меч бити посластица. А за посластице на Мундијалском тргу биће задужени београдски угоститељи. Ученици основних школа ће током првенства на Тргу играти ревијалне утакмице у центру града.

У суботу, 23. јуна од 20:30 одржаће се целовечерњи концерт Анасамбла Црвене армије "Александров" испред Храма Светог Саве. Први наступ на отвореном у Београду испред велелепног здања биће у пуном саставу – 112 чланова хора, оркестра и балета. Два диригента предводиће овај спектакл у трајању од сат и по, а све у склопу обележавања деведесет година постојања Ансамбла и традиционалног пријатељства према српском народу.


Током викенда, 23. и 24. јуна на Савском шеталишту, популарној променади, одржава се привредно туристичка манифестација "Сербика". На изложбено-продајним штандовима биће представљене најбоље дестинације, ресторани, произвођачи хране и пића из свих региона Србије. Циљ је да се домаћим и страним туристима представи гастрономска култура и туристички потенцијал Србије. Сваки штанд је сценографија, слика једног гастрономски специфичног региона. Упознаћете произвођаче традиционалних специјалитета, деликатеса, власнике ресторана, организаторе винских тура, крафт пиваре. Програм "Сербике" обухвата и едукативне радионице за различите узрасте. Посебно ће бити представљена понуда Војводине, рибљи специјалитети најбољих дунавских аласа, а специјалну целину чине врхунски роштиљи Јужне Србије. На програму су и "Незаборавни укуси Србије", а наши најпознатији кулинари из Кулинарске федерације Србије и Асоцијације кувара Србије приредиће гастрономски времеплов "Србија кроз векове".