Gradska dešavanja za početak febuara 2018

Možda je nekome hladno ali sigurno nije dosadno

Nedelja 28. jan 2018.

cover image

Januar polako odlazi sa kalendara. Moraće strpljivo da sačeka da ponovo dođe na red. Beograd je 2018. godinu započeo u sjajnom ritmu i aposlutno odstranio monotoniju kako stanje svesti. Bukvalno na svakom koraku postoji neki zanimljiv događaj. Februar je preuzeo isti kod i već na početku donosi zabavu, izazove i umetničke manifestacije. Sasvim različit program ubedljivo pobeđuje zimu.


Državni pečarski sajam 2018 se organizuje 3. i 4. februara u Hali 2 Beogradskog sajma. Jubilarna deseta manifestacija nosi simboličan naziv, "Slatki sajam". Veliko internacionalno dešavanje okuplja ljubitelje i raznovrsne proizvođače meda. Program je izuzetno zanimljiv, a pored prodaje kvalitetnih proizvoda, biće predstavljene izložbene, edukativne, turističke i privredne aktivnosti. Sajamske cene donose popuste i iznenađenja. Odličan događaj za kupovinu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Organizator poznatog sajma je Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Izložba "Ikonostas svetlosti. Ikonopisni vitraž Adama Staloni - Dobžanjskog" je postavljena u Hramu Svetog Save. Veličanstvena dela ovog umetnika, mističara, teologa i pravoslavnog ikonopisca koji dolazi iz Poljske sada su stigla u Beograd. Vitraži predstavljaju carigradsku Aja Sofiju, Dobrog Pastira, Apostola, Mariju i Isusa, anđele, svece, starozavetne proroke i druge koji se nalaze u ovoj bogatoj kompoziciji. U formi instalacije, izrađene od monumentalnih reprodukcija vitraža na osnovi hrama Svete Sofije u Kostantinopolju.


Ona je samo deo bogatog nasleđa koji je ostao nakon poljskog umetnika. Slikao je isključivo za verske objekte i ostavio iza sebe trideset dve polihromije i vitražne kompozicije u ukupno 37 hramova različitih vera. Naslikao je oko dvesta vitraža ukupne površine hiljadu kvadratnih metara. Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture i ambasada Republike Poljske uz blagoslov patrijarha Irineja i predstavlja istaknuto dešavanje u okviru manifestacije "Božićno seoce kod Hrama". Izložba je postavljena 17. januara i trajaće do 10. februara.


Trka u donjem vešu (Belgrade Underpants Run 2018) je pravi izazov za odvažne. Beogradski trkački klub organizuje 4. febuara u podne trčanje dužine 1.600 metara kod Dunavskog keja, u blizini sportskog centra 25. maj odnosno "Milan Gale Muškatirović". Naravno, bez garderobe. Drugu godinu za redom će ljudi koji nemaju problem da budu viđeni u donjem vešu pokazati svoju kondiciju. Nakon trke, svi učesnici će se ugrejati u sauni uz kuvano vino ili čaj. Obezbeđena je nagrada za naj kostim - donji veš, a to masaža toplom čokoladom.