Градска дешавања за почетак фебуара 2018

Можда је некоме хладно али сигурно није досадно

Недеља 28. јан 2018.

cover image

Јануар полако одлази са календара. Мораће стрпљиво да сачека да поново дође на ред. Београд је 2018. годину започео у сјајном ритму и апослутно одстранио монотонију како стање свести. Буквално на сваком кораку постоји неки занимљив догађај. Фебруар је преузео исти код и већ на почетку доноси забаву, изазове и уметничке манифестације. Сасвим различит програм убедљиво побеђује зиму.


Државни печарски сајам 2018 се организује 3. и 4. фебруара у Хали 2 Београдског сајма. Јубиларна десета манифестација носи симболичан назив, "Слатки сајам". Велико интернационално дешавање окупља љубитеље и разноврсне произвођаче меда. Програм је изузетно занимљив, а поред продаје квалитетних производа, биће представљене изложбене, едукативне, туристичке и привредне активности. Сајамске цене доносе попусте и изненађења. Одличан догађај за куповину меда и других пчелињих производа. Организатор познатог сајма је Савез пчеларских организација Србије.

Изложба "Иконостас светлости. Иконописни витраж Адама Сталони - Добжањског" је постављена у Храму Светог Саве. Величанствена дела овог уметника, мистичара, теолога и православног иконописца који долази из Пољске сада су стигла у Београд. Витражи представљају цариградску Аја Софију, Доброг Пастира, Апостола, Марију и Исуса, анђеле, свеце, старозаветне пророке и друге који се налазе у овој богатој композицији. У форми инсталације, израђене од монументалних репродукција витража на основи храма Свете Софије у Костантинопољу.


Она је само део богатог наслеђа који је остао након пољског уметника. Сликао је искључиво за верске објекте и оставио иза себе тридесет две полихромије и витражне композиције у укупно 37 храмова различитих вера. Насликао је око двеста витража укупне површине хиљаду квадратних метара. Организатори изложбе су Министарство културе и амбасада Републике Пољске уз благослов патријарха Иринеја и представља истакнуто дешавање у оквиру манифестације "Божићно сеоце код Храма". Изложба је постављена 17. јануара и трајаће до 10. фебруара.


Трка у доњем вешу (Belgrade Underpants Run 2018) је прави изазов за одважне. Београдски тркачки клуб организује 4. фебуара у подне трчање дужине 1.600 метара код Дунавског кеја, у близини спортског центра 25. мај односно "Милан Гале Мушкатировић". Наравно, без гардеробе. Другу годину за редом ће људи који немају проблем да буду виђени у доњем вешу показати своју кондицију. Након трке, сви учесници ће се угрејати у сауни уз кувано вино или чај. Обезбеђена је награда за нај костим - доњи веш, а то масажа топлом чоколадом.