Predstavljamo: Veliko ratno ostrvo

Leto donosi brojne aktivnosti na otvorenom, a upoznavanje najvećeg prirodnog rezervata sa bogatom istorijom je odličan odgovor na pitanje šta videti u Beogradu

Sreda 05. jul 2017.

cover image

Veliko ratno ostrvo se nalazi na ušću Dunava i Save, a zbog bogatog životinjskog sveta i netaknute prirode je zaštićeno kao prirodni rezervat. Nastalo je nanosom peska Dunavom, a kako je Sava prirodna prepreka, pesak se nakupljao i stvorio ostrvo. Zavod za zaštitu prirode Srbije je doneo odluku 2005. godine da čitavo ostrvo, površine 211 hektara zaštiti kao ekološki rezervat. Do ostrva se može stići jedino plovnim objektima, dok je severna strana na kojoj se nalazi plaža Lido u sezoni kupanja dostupna zahvaljujući postavljanjem pontnoskog mosta. Upravo ova fizička odvojenost od grada ga čini idealnim staništem za razne ptice i drugi životinjski svet.


Pogled na Beograd sa Velikog ratnog ostrva je zaista impresivan. Kalemegdan i stari Beograd izgledaju nestvarno kada se posmatraju sa ove tačke, dok pogled na Gardoš i Zemun ostavljaju utisak vredan pamćenja. Pasionirani ljubitelji prirode i avanturisti su česti posetioci prelepe oaze, posebno tokom leta, kada se organizuju besplatne ture obilaska Velikog ratnog ostrva.

Flora i fauna


Orao belorepan je istinski vladar ostrva. Najveći evropski orao sa rasponom krila od 2,5 metra je zaštićena vrsta, a čak pet porodica belorepana živi na ovom ostrvu. U celoj Evropi je prebrojano samo 90 gnezda belorepanskih orlova i zato JKP "Gradsko zelenilo" putem video nadzora brine o ovoj vrsti, koja je simbol nezagađene i zdrave sredine.

Nekada su bele čaplje bile najbrojnija vrsta, međutim, nakon bombardovanja 1999. godine su u masovno napustile ostrvo. Danas ih ima ali u manjem broju, a društvo im prave patke patke pupčanica i crnka, žuta pliska i mladi gnjurac. Među raznim životinjama su najbrojnije divlje svinje. Takođe, Veliko ratno ostrvo je proglašeno i za prirodno riblje plodište.

Bujnu vegetaciju čine šume bele, bademaste i krte vrbe, crne topole, zelenog jasena i bagremca.

Veliko ratno ostrvo je u poslednjih 30 godina nastanilo 163 vrste ptica iz 46 porodica i 16 redova. Posebnih 66 vrsta ptica gnezdarica, od kojih su 43 iz redova stanarica i 23 selice su se smestile upravo ovde, dok svake godine 34 vrste ptica dolazi sa severa Evrope, da ovde provede zimu. Zabeleženo je 14 vrsta ptica skitnica i 17 vrsta gradskih ptica koje ovde svakodnevno navraćaju.

Besplatni obilasci Velikog ratnog ostrva

Gradska opština Zemun u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije tokom jula i avgusta organizuje besplatne ture obilaska Velikog ratnog ostrva. Edukativna šetnja duga 3 kilometra, predvođena stručnim vodičima, predstavlja sjajan izbor za provođenje vremena na otvorenom i upoznavanje sa skrivenim blagom Beograda. Kako je broj mesta ograničen, neophodne su prijave unapred.

Istorija

Ime ostrva je proisteklo iz burne ratne istorije ovog područja. Za vreme okupacije Beograda, 1521. godine, upravo odavde su Turci kretali u napade. Austrougari su sa ostrva branili granice svoje imperije, Zemun i Gardoš kulu. Karađorđevi vojnici su 1806. godine na ostrvo dovozili topove sa kojima su gađali Kalemegdan.

Prvi zapisi o Velikom i Malom ratnom ostrvu datiraju iz 16. veka. Kada je počela izgradnja Novog Beograda, 1948. godine, Dunav je učinio da se ostrvo spasi od totalnog uništenja. Plan je bio da se zemljište ostrva upotrebi za popunjavanje močvarnog tla koji nije bio pogodan za gradnju. Dunav je uporno sakupljao mulj na ostrvu i to je pokvarilo planove. Nažalost, tokom izgradnje i pokušavanja da se ostrvo upotrebi je stradalo Malo ratno ostrvo, koje se nalazilo između oboda Velikog ratnog ostrva sa južne strane i zemunske obale. Danas je na mestu Malog ratnog ostrva ostao samo uzak pojas dužine 300 i širine 60 metara.