Nacionalni balet Španije u Sava Centru

Najpoznatija španska plesna grupacija najavila spektakl na velikoj sceni Sava Centra

Četvrtak 01. jun 2017.

cover image

Velika dvorana Sava Centra 4. juna u 20:00 će po drugi put ugostiti Nacionalni balet Španije. Čuvena plesačka grupa osnovana od strane španskog Ministarstva za kulturu promoviše najveće vrednosti baleta, pažljivo neguje tradiciju španske klasične igre flamenko, muziku i ples nastale u Andaluziji u 18. veku i to ne samo u ovom plesu već i u zarzueli, kao i grandioznom eskuela boleru koji su tokom istog perioda od francuskih i italijanskih plesova preformulisani u španski stil.


Preko 40 veličanstvenih igrača, uz podršku desetine muzičara će pred beogradskom publikom predstaviti četiri čuvena komada: "Bolero", "Ritmos", "Solea del Manton" i "Alento". Koreografije su pripremili Albert Lorka, Blanka del Rej, Rafael Aligar i Antonije Nahar, koji je ujedno i umetnički direktor baletske grupacije. Najpopularniji plesači iz ovog vatrenog andaluzijskog projekta su Antonijo Gades, Hoakin Kortes, Eve Jervanuene, Hose Antonijo, Karmen Amaja, Aurora Pons, Nana Lorka, Aida Gomes i mnogi drugi.


Ministarstvo kulture Španije je osnovalo ovo baletsko udruženje 1978. godine koje popularizuje flamenko, ples koji je UNESCO proglasio za nematerijalnu svetsku baštinu. Nakon spektakularnog gostovanja 2014. godine, Nacionalni balet Španije dolazi ponovo u Beograd i najavljuje nezaboravno veče. Karte se mogu nabaviti na blagajni Sava Centra i "Eventima" po cenama od 2300, 3400 i 4700 dinara.


POVEZANO