Национални балет Шпаније у Сава Центру

Најпознатија шпанска плесна групација најавила спектакл на великој сцени Сава Центра

Четвртак 01. јун 2017.

cover image

Велика дворана Сава Центра 4. јуна у 20:00 ће по други пут угостити Национални балет Шпаније. Чувена плесачка група основана од стране шпанског Министарства за културу промовише највеће вредности балета, пажљиво негује традицију шпанске класичне игре фламенко, музику и плес настале у Андалузији у 18. веку и то не само у овом плесу већ и у зарзуели, као и грандиозном ескуела болеру који су током истог периода од француских и италијанских плесова преформулисани у шпански стил.


Преко 40 величанствених играча, уз подршку десетине музичара ће пред београдском публиком представити четири чувена комада: "Bolero", "Ritmos", "Solea del Manton" и "Alento". Кореографије су припремили Алберт Лорка, Бланка дел Реј, Рафаел Алигар и Антоније Нахар, који је уједно и уметнички директор балетске групације. Најпопуларнији плесачи из овог ватреног андалузијског пројекта су Антонијо Гадес, Хоакин Кортес, Еве Јервануене, Хосе Антонијо, Кармен Амаја, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и многи други.


Министарство културе Шпаније је основало ово балетско удружење 1978. године које популаризује фламенко, плес који је UNESCO прогласио за нематеријалну светску баштину. Након спектакуларног гостовања 2014. године, Национални балет Шпаније долази поново у Београд и најављује незаборавно вече. Карте се могу набавити на благајни Сава Центра и "Eventima" по ценама од 2300, 3400 и 4700 динара.


ПОВЕЗАНО