cover image

Nalazi se u jugoistočnom delu grada i nudi prelep panoramski pogled na Beograd, Vojvodinu i Šumadiju. Visoka je 511 metara. U srednjem veku, grad Žrnov ili "Avalski Grad" je smešten na vrhu Avale. Godine 1442. osvojen je od strane Otomanske imperije koja je sagradila novi grad i preimenovala ga u "Havale", reč koja potiče iz arapskog jezika i znači prepreka ili uprište. Planina je zaštićena od 1859. godine kao "spomenik prirode", ili, po savremenim standardima, "mesto od izuzetnog značaja". Uprkos tome što je zvanično zaštićena je skoro 150 godina, tek su 2007. godine napravljeni planovi za očuvanje planine. Na taj način, Avala je ušla u krug zaštićenih zelenih površina Beograda.

Planina je proglašena nacionalnim parkom 1936. godine. Godine 1946. ukazom nacionalne Skupštine Srbije, Avali je dodeljen status "javnog dobra od opšteg interesa" i pod direktnom je upravom vlade Republike Srbije. Godine 1965. izgrađen je 202 metra visok Avalski toranj, jedna od najviših građevina na Balkanu. Toranj je uništen u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine. Rekonstrukcija je započeta 2006. godine, a zvanično je otvoren 21. aprila 2010. godine. Novi toranj je verna kopija uništenog, ukljućujući i bazu na tri postolja. Avala je tradicionalno izletište Beograđana.

Na Avali se nalaze i Spomenik Neznanom junaku, Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, Memorijalni park, Spomenik Vasi Čarapiću.