Светски дан борбе против сиде - 1. децембар

Бројним манифестацијама у Србији се пружа подршка оболелима и подиже свест о значају тестирања на ХИВ

Петак 01. дец 2017.

cover image

Данас је Светски дан борбе против сиде који је установљен још 1988. године на светском самиту министара здравља, а касније признат од Уједињених нација. Овом приликом се пружа велика подршка људима који живе са опаком болешћу и одаје почаст свима који су преминули од АИДС-а.

Ове године важан датум се обележава под слоганом "Тестирај се на ХИВ јер је важно да знаш". Градски завод за јавно здравље данас организује бесплатно тестирање од 08:00 до 18:00.


На територији целе Србије ће бити организоване трибине, изложбе, концерти и друге активности на којима ће се делити информативно-едукативни материјал и кондоми. Такође, на разним локацијама ће моћи да се изврши добровољно, анонимно и бесплатно тестирање на ХИВ - вирус хумане имунодефицијенције. Болест АИДС је заразна и још увек неизлечива, а настаје уласком ХИВ вируса у организам.

Светска здравствена организација упозорава да више од четрдесет одсто људи заражених ХИВ-ом и не зна да има вирус и да неколико милиона људи пропушта прилику за лечење које спашава живот и спречава даље ширење вируса. Данас у свету живи око 35.3 милиона људи заражених ХИВ-ом, а поспешена терапија драстично смањује проценат смртности. Туберкулоза је и даље највећи узрок смрти оболелих од АИДС-а.

Црвена трачица је интернационални симбол којим се показује свест о постојању вируса и сиде. Ношењем трачице се пружа подршка људима који живе са овом опаком болешћу. Група од дванаест уметника је 1991. године креирала црвену трачицу која је данас препознатљиво обележје у целом свету.

Светски дан борбе против сиде у Србији

Први заражени грађанин у Србији је регистрован 1985. године, а од тада до данас у нашој држави је регистровано око 4.000 људи. Највише заражених је у Београду и Војводини. Мушкарци су више угрожени у односу на жене (према статистичким подацима на 99 заражених мушкараца региструје се 10 жена). Статистика показује да је најугроженија популација од 29 до 49 година старости, од којих су најризичнији млади мушкарци хомосексуалци. Србија је међу земљама у којима се годишње уради најмање тестирања на ХИВ вирус.

Тестирањем на ХИВ се може открити зараза у најранијој фази и започети терапија којом се продужава живот, смањује вероватноћа смртности у умањују могућности за обољевање од туберкулозе и других тешких болести. Истовремено, узимањем редовне терапије се смањује могућност даљег преноса ХИВ-а на друге особе до 96% . Тестирање на ХИВ је могуће урадити током целе године у двадесет три града у Србији.

Како се ХИВ вирус преноси

1. Разменом телесних течности - крви, вагиналног секрета, сперме и млека за дојење.

2. Незаштићеним сексуалним односима са инфицираном особом.

3. Заједничком употребом игле или шприца приликом убризгавања дроге са зараженима.

4. У трудноћи, током рођења бебе или дојењем, уколико је мајка заражена.

Како се ХИВ вирус не преноси

Пољубац, кашаљ, кијање, додир, спортска активност, дељење прибора за јело или заједничка употреба тоалета нису преносиоци вируса. Нису забележени ни случајеви преноса заразе пљувачком, сузама или знојем. Комарци и други инсекти не преносе вирус.

Тестирај се и заштити себе и друге!