Poruka za svaku ženu

Neka Osmi mart 2019 bude prvi bez crvenih ruža koje ne mirišu i buketa cveća koji su još juče bili za kantu. Konačno, poenta dolazi u prvi plan

Petak 08. mar 2019.

cover image

Lepa si. Ne samo u onim danima kada i sama to pomisliš nakon što se pogledaš u ogledalo jer je takvih dana jako malo. Svakog dana si lepa. Samo ti vidiš koju proširenu poru, slepljenu trepavicu i manjak ruža. Ispravi se i koračaj odvažno. I te kako imaš razloga za stav ponosne žene.

Slobodna si. Ti biraš kako ćeš da živiš. Ti određuješ pravila igre. Ti znaš da granice ne postoje. Osim onih koje si sama sebi odredila. Ne postoji osoba koja sme da zaustavi tvoj put. Jer to je tvoje putovanje, jedina vožnja na ovoj planeti i ti, samo ti odgovaraš za svoje postupke. Isto tako, ti si zaslužna za svaku pohvalu i nagradu.


Hrabra si. Možeš sve. Glavu gore i bori se za svako svoje pravo. Neće niko umesto tebe. I to znaš. Odavno si naučila lekciju da ono na šta ne možeš da utičeš zapravo i nije problem. Ne slušaj druge, slušaj sebe. Kada niko ne veruje u tvoj plan, pronađi motivaciju u sebi i kreni. Ne osvrći se, možeš sama.

Znaš da kažeš ne. Ljudi su živeli i pre pojave šporeta i frižidera. Neće stati svet ako nemaš ručak kod kuće ili ako nisi jela kuvano. Ni jedan, a ni pet dana. Ali ti se hoćeš osećati loše ako sebe vidiš kao mašinu za obavljanje kućnih poslova. Reci ne svemu što te opterećuje. Nisi se rodila da bi svaki dan stajala u redu u prodavnici. Odmah izađi iz začaranog kruga u koji si sama dospela jer si ponavljala ja to mogu. Mogu i to. Mogu i ono. Ne možeš i još važnije - ne moraš.

Vodi računa o sebi. Ne o izgledu već o zdravlju. Kada si otišla kod ginekologa na pregled? Bolesti nisu tamo negde na planeti, ovde su. Rak je izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi. Ne postoji izgovor. Ne postoji nemam vremena. Ne čekaj da primetiš bilo kakvu promenu na svom telu. Redovni pregledi spašavaju život.

Menjaj se. Uči. Pokreni se. Distanciraj se od svega što ti krade energiju. Ne zanima te. Nije tvoja priča. Odavno nisi princeza. Jer one danas ne izgledaju i ne žive kao u Diznijevim bajkama. Ti si kraljica svog kraljevstva. Svakog tvog dana. Živeli! Ne za nove cipele, ne za nove projekte. Za tebe, za to što jesi kada se skineš i odeš da spavaš. Bez trunke šminke. Takva si najbolja. Jedna jedina.


Međunarodni dan žena se u Srbiji obeležava od 1914. godine. Ravnopravnost polova, ekonomska i društvena sloboda, isti rad za istu platu i jednakost u svakom smislu su u Evropi poslednji priznati od strane države koja je na vrhu liste najpoželjnijih za život - Švajcarske. I to tek 1972. godine. Ujedinjene nacije su 8. mart uvrstile u kalendar praznika 1975. Dakle, kada neko priča da u Srbiji nema prava i pravde za žene, lako se dolazi do zaključka da je ta osoba aposlutno neobaveštena.