Slava na gradski način

Najvažniji verski praznik svake porodice ali i pravi razlog za druženje u kućnoj atmosferi

Nedelja 16. dec 2018.

cover image

O slavi se prvi put pisalo 1018. godine. Tačno hiljadu godina kasnije, mnogo toga se promenilo. Definitivno nije i nikada neće - suština. Slava je uvrštena u listu nematerijalne baštine čovečanstva pod zaštitom Uneska i to je prvo kulturno dobro iz Srbije koje se našlo na važnom spisku.

Prvih deset vekova je sačuvalo srž obeležavanja krsne slave. Ovaj društveni i verski praznik izučavaju teolozi, etnolozi, sociolozi i mnogi drugi. Svi, na čelu sa Srpskom pravoslavnom crkvom su saglasni da je proslava slave zapravo dan kada su ljudi primili hrišćanstvo. Zapravo, to je kult još iz doba svetosavske crkve. Ključno je negovati porodično-versku tradiciju i još važnije, prenositi na nadolazeće generacije.

Slava se obeležava u kući. Porodični dom je mesto okupljanja najbližih. Slavski kolač, sveća, žito, vino, poželjno i tamjan su osnova obeležavanja slave. Prema običajima, slavski kolač i žito se nose u crkvu na osveštavanje ili pop dolazi na kućnu adresu i obavlja verske rituale.


Gradska slava pored verskog predstavlja i društveni događaj. Na taj dan, članovi porodice su kod kuće, ne idu na posao, deca odsustvuju iz škole i sve je podređeno proslavi. Slava u gradu se poprilično razlikuje od seoskih slava jer nema mogućnosti za sprovođenje brojnih običaja. U gradu se praznuje u modernijem stilu. Podrazumeva se gastronomski spektakl na trpezi i impozantna ponuda pića. Neretko se angažuju i muzičari da ulepšaju veselje. Bez obzira na trendove, slavska atmosfera je neprocenjiva.

Sveti Nikola je najpoznatija i najveća slava u Srbiji. Brojne su porodice koje 19. decembra proslavljaju krsnu slavu. Zna se - ko ne slavi, ide na slavu. U periodu godine kada je crveno slovo u kalendaru česta pojava, a slave se ređaju jedna za drugom, teško je ispoštovati sve domaćine. Ipak, nije kulturno ne odazvati se pozivu. Bez obzira da li proslavljate ili gostujete, potrudite se da budete na visini zadatka. U svakom trenutku imajte na umu poentu proslavljanja slave, a manje se obazirite na pripremu odevne kombinacije, poklona i slično. Ukoliko ste imali neke nesuglasice sa organizatorima slave ili gostima, baš na ovaj dan ih ostavite iza sebe. Valja se. Uostalom, kako stari slogan kaže: Samo sloga Srbina spasava.