Суши vs ћевапи

Мини залогаји за макси гастро задовољство

Петак 07. јун 2019.

cover image

Sushi Београд или стари добри роштиљ у Београду? Који је ваш рецепт за срећу? Оба специјалитета су популарна. Фама око њих је једино што имају заједничко. Настали на различитим континентима. Деле их хиљаде километара. Ипак, овде су комшије. И то у веома добрим односима.

Суши ресторани у Београду су апсолутна атракција. Рецепти, порције, амбијент. Све је врхунски. У изворном, јапанском стилу, ништа није препуштено случају. Прецизна перфекција милује непца са сваким залогајем. Фотогеничне порције немају само инстант ефекат на друштвеним мрежама. Свежа риба, пиринач, поврће и ароматичан сос испуњавају апетит на веома здрав начин.

Према оригиналној рецептури се једу уз помоћ штапића. Почетнички кораци и конзумирање хране на нетипичан начин брзо постају прошлост. Потребно је само мало воље. И добар учитељ. Најпопуларнији репрезент азијске кухиње има још једну предност. Суши се лако транспортује и доставља на радно место, у дом или на дружење са пријатељима. Не тражи посебно сервирање. Пронађите омиљени микс и препустите се магији званој суши.


Тотални опозит модерном сушију су традиционални ћевапи. Годинама уназад се полемише о њиховом утицају на килажу. Проценат масноће није мали поготово ако се "испоштује" обичај и поједе порција ћевапчића у лепињи. Помфрит као прилог повећава број калорија али и ширину осмеха. Сарајевски, пазарски, лесковачки. Безброј рецептура броји још више поклоника. Једно је сигурно - ћевапи у Београду су неприкосновени.

Ћевапи су доступни у ресторанима који имају секцију роштиљ у јеловнику. Steet food је њихова друга кућа. Ситно сецкани црни лук најбољи друг. Некима су укуснији с' ногу. Већина зна да су проверени ресторани идеалне локације за порцију ћевапа.

Једни кажу да надалеко чувено издање млевеног меса нема конкуренцију. Барем не на домаћем терену. Други се не слажу и сматрају да је епоха ћевапа завршена, а да је нови миленијум резервисан за суши. Не губите време на дебате, посебно не празног стомака. Дегустирајте и суши и ћевапе, и то најбоље које Београд нуди.