Suši vs ćevapi

Mini zalogaji za maksi gastro zadovoljstvo

Petak 07. jun 2019.

cover image

Sushi Beograd ili stari dobri roštilj u Beogradu? Koji je vaš recept za sreću? Oba specijaliteta su popularna. Fama oko njih je jedino što imaju zajedničko. Nastali na različitim kontinentima. Dele ih hiljade kilometara. Ipak, ovde su komšije. I to u veoma dobrim odnosima.

Suši restorani u Beogradu su apsolutna atrakcija. Recepti, porcije, ambijent. Sve je vrhunski. U izvornom, japanskom stilu, ništa nije prepušteno slučaju. Precizna perfekcija miluje nepca sa svakim zalogajem. Fotogenične porcije nemaju samo instant efekat na društvenim mrežama. Sveža riba, pirinač, povrće i aromatičan sos ispunjavaju apetit na veoma zdrav način.

Prema originalnoj recepturi se jedu uz pomoć štapića. Početnički koraci i konzumiranje hrane na netipičan način brzo postaju prošlost. Potrebno je samo malo volje. I dobar učitelj. Najpopularniji reprezent azijske kuhinje ima još jednu prednost. Suši se lako transportuje i dostavlja na radno mesto, u dom ili na druženje sa prijateljima. Ne traži posebno serviranje. Pronađite omiljeni miks i prepustite se magiji zvanoj suši.


Totalni opozit modernom sušiju su tradicionalni ćevapi. Godinama unazad se polemiše o njihovom uticaju na kilažu. Procenat masnoće nije mali pogotovo ako se "ispoštuje" običaj i pojede porcija ćevapčića u lepinji. Pomfrit kao prilog povećava broj kalorija ali i širinu osmeha. Sarajevski, pazarski, leskovački. Bezbroj receptura broji još više poklonika. Jedno je sigurno - ćevapi u Beogradu su neprikosnoveni.

Ćevapi su dostupni u restoranima koji imaju sekciju roštilj u jelovniku. Steet food je njihova druga kuća. Sitno seckani crni luk najbolji drug. Nekima su ukusniji s' nogu. Većina zna da su provereni restorani idealne lokacije za porciju ćevapa.

Jedni kažu da nadaleko čuveno izdanje mlevenog mesa nema konkurenciju. Barem ne na domaćem terenu. Drugi se ne slažu i smatraju da je epoha ćevapa završena, a da je novi milenijum rezervisan za suši. Ne gubite vreme na debate, posebno ne praznog stomaka. Degustirajte i suši i ćevape, i to najbolje koje Beograd nudi.