Бенд Red Snapper у Београду

Џез-фанк група из Енглеске се налази на светској турнеји на којој прославља 20 година од издавања првог и најпопуларнијег албума, а у септембру гостује у Београду

Уторак 12. сеп 2017.

cover image

Red Snapper, плесни џез-фанк феномен наступа 16. септембра од 21:00 у Дому омладине Београда. Након фантастичног концерта одржаног на Београдском џез фестивалу 2009. године, енглеска група обећава још квалитетнији догађај на коме ће прославити важан јубилеј - 20 година од издавања првог албума "Prince Blimey" (1996) који је по оцени стручне критике, имао велики утицај на светске музичке токове. Београдска публика ће прва имати прилике да чује дебитантски албум уживо, у целости. Карте по цени од 1.000 динара су доступне преко Eventim мреже.


Ali Friend, Richard Thair и David Ayers су основали групу током 1993. године у Лондону, прецизније Хамерсмиту. Дружење и љубав према џемовању је прерасло у бенд који од почетка комбинује неколико музичких праваца - џез, хип хоп и брејкбит, обогаћених деоницама саксофона, које је одсвирао Алан Ридинг и тако се прикључио музичком саставу. Прво издање које је привукло пажњу публике, "Hot Flush", данас се сматра апсолутним класиком за модерне плесне хитове. Уговор са издавачком кућом Warp Records 1996. године и сада легендарни албум "Prince Blimey" их лансира у сам врх популарности, а одликује га мешавина џеза, фанка и панка.


Комбиновањем римова за плес и неколико музичих жанрова са доминатним саксофоном, ови талентовани музичари су креирали уникатни музички правац. Колеге и критичари сматрају да су Red Snapper зачетници фузије акустичних инструмената и електронских ритмова. Наредна студијска издања "Reeled and Skinned", "Making Bones" и "Our Aim Is To Satisfy" доносе велику светску славу и позиве са свих крајева света на учешће у бројним фестивалима и другим дешавањима. Услед густог распореда и великог медијског притиска, бенд доноси одлуку да паузира са радом у 2002. години. Чланови се посвећују соло каријерама и заказују повратак на сцену у 2007. години, када објављују повратнички албум "Pale Blue Dot". Материјалом доминира афробит, сурф елементи и рокабили жанр, а још једна иновација је нови члан, Tom Challenger. Последње заједничко издање је изашло 2014. године за Lo Recordings под називом "Hyena" које је опет освојило публику широм света и заузело високе позиције на топ листама. Актуелна светска турнеја је креирана на захтев фанова који су желели да се обележи почетак успешне каријере и албума који је померио границе музике.


ПОВЕЗАНО