Bend Red Snapper u Beogradu

Džez-fank grupa iz Engleske se nalazi na svetskoj turneji na kojoj proslavlja 20 godina od izdavanja prvog i najpopularnijeg albuma, a u septembru gostuje u Beogradu

Utorak 12. sep 2017.

cover image

Red Snapper, plesni džez-fank fenomen nastupa 16. septembra od 21:00 u Domu omladine Beograda. Nakon fantastičnog koncerta održanog na Beogradskom džez festivalu 2009. godine, engleska grupa obećava još kvalitetniji događaj na kome će proslaviti važan jubilej - 20 godina od izdavanja prvog albuma "Prince Blimey" (1996) koji je po oceni stručne kritike, imao veliki uticaj na svetske muzičke tokove. Beogradska publika će prva imati prilike da čuje debitantski album uživo, u celosti. Karte po ceni od 1.000 dinara su dostupne preko Eventim mreže.


Ali Friend, Richard Thair i David Ayers su osnovali grupu tokom 1993. godine u Londonu, preciznije Hamersmitu. Druženje i ljubav prema džemovanju je preraslo u bend koji od početka kombinuje nekoliko muzičkih pravaca - džez, hip hop i brejkbit, obogaćenih deonicama saksofona, koje je odsvirao Alan Riding i tako se priključio muzičkom sastavu. Prvo izdanje koje je privuklo pažnju publike, "Hot Flush", danas se smatra apsolutnim klasikom za moderne plesne hitove. Ugovor sa izdavačkom kućom Warp Records 1996. godine i sada legendarni album "Prince Blimey" ih lansira u sam vrh popularnosti, a odlikuje ga mešavina džeza, fanka i panka.


Kombinovanjem rimova za ples i nekoliko muzičih žanrova sa dominatnim saksofonom, ovi talentovani muzičari su kreirali unikatni muzički pravac. Kolege i kritičari smatraju da su Red Snapper začetnici fuzije akustičnih instrumenata i elektronskih ritmova. Naredna studijska izdanja "Reeled and Skinned", "Making Bones" i "Our Aim Is To Satisfy" donose veliku svetsku slavu i pozive sa svih krajeva sveta na učešće u brojnim festivalima i drugim dešavanjima. Usled gustog rasporeda i velikog medijskog pritiska, bend donosi odluku da pauzira sa radom u 2002. godini. Članovi se posvećuju solo karijerama i zakazuju povratak na scenu u 2007. godini, kada objavljuju povratnički album "Pale Blue Dot". Materijalom dominira afrobit, surf elementi i rokabili žanr, a još jedna inovacija je novi član, Tom Challenger. Poslednje zajedničko izdanje je izašlo 2014. godine za Lo Recordings pod nazivom "Hyena" koje je opet osvojilo publiku širom sveta i zauzelo visoke pozicije na top listama. Aktuelna svetska turneja je kreirana na zahtev fanova koji su želeli da se obeleži početak uspešne karijere i albuma koji je pomerio granice muzike.