Нишвил џез фестивал 2017

Међународни џез фестивал у Нишу који се одржава од 1995. године окупља најквалитетније музичаре из Србије и целог света и представља највећи музички догађај у југоисточној Европи

Среда 09. авг 2017.

cover image

Нишвил џез фестивал се одржава од 10. до 13. августа у највећем граду јужне Србије. Манифестација која окупља бројне фанове квалитетног џеза организује и разноврстан пратећи програм, са циљем да истакне значај музике, културе и уметности различитих нација. Популарност и посећеност овог догађаја најбоље описује бриселски магазин New Europe који је објавио велики чланак о овом догађају и назвао га "Нишвил - европско лице Србије".


Музички и уметнички спектакл ће се одигравати на главној, Earth бини, а поред ње, постоји још чак девет стејџева и то: Midnight, River, Open, Youth, Jazz for Kids, Movie, Kristina, Air i Welcome Stage. Поред фантастичног музичког репертоара, посетиоци ће имати прилике да присуствују богатом фестивалском садржају који чини Нишвил џез театар, Nišville Movie Summit и Стрипорама 2017 - фестивал стрипа и поп културе. Програм фестивала укључује и бројне ауторске презентације, јавне интервјуе, изложбе, трибине, радионице, предавања, промоције и берзу стрипова. Art to Go Jazzy секција, коју организује Нишвил фондација и Удружење уметника АРТЕФ, позива уметнике до 36 година старости да учествују у фестивалу у форми скулптуре, слика и цртежа.

Petti Austin, поносна добитница Греми награде, великим концертом отвара Нишвил 2017. Први дан фестивала, 10. август, је уједно и датум рођења ове уметнице тако да ће отварање проћи у свечаној и слављеничкој атмосфери. У богатом музичком програму, гостују врхунски уметници са домаћих простора али и бројни музичари из Америке, Енглеске, Немачке, Македоније и Бугарске. Бисера Велетанлић и Васил Хаџиманов бенд, Nišville Tango Big Band Project, Tony Momrrelle, Rock Symphony Bitola, Csaba Tot Bagi Balkan Union ft. Mike Stern, Макс Кочетов бенд, Camellia Todorova & JP3- Jivko Petrov трио, Al Foster Quintet, Nick West, Дел Арно Бенд, Alpha Blondie, Frederik Köster / die Verwandlung, Big Band GveriLLaz, Tom Harrell Trip, Festen, Дарко Рундек & Apocalypso Now, Visions of a Nomad - Michael Cuming project, Silent Blast, E Play, Tbilisi Big Band, Рамбо Амадеус и Candy Dulfer су најистакнутија имена која ће обележити спектакуларну манифестацију. Овогодишње издање 13. августа затвара српска сензација Very Naiss feat. Иван Куртић концертом који почиње 40 минута иза поноћи.


Министарство културе Републике Србије је Нишвил прогласио манифестацијом од националног значаја. Даље, овај џез фестивал је једина културна манифестација која је добитник статуе "Најбоље из Србије" за 2011. годину, по избору Министарства трговине и услуга, Привредне коморе Србије и часописа "Привредни преглед", а добитник је и награде "Пројекат будућности" у акцији Клуба привредних новинара Србије 2010. године и Центра за мала и средња предузећа. Нишвил џез фестивал је добитник награде "Туристички цвет" за 2015. годину као најбоља туристичка манифестација у промоцији туризма.