Ник Вујичић шаље снажну поруку са Exit Фестивала 2017

Српски Далај Лама уз подршку покрета "Standing Rock" и других нултог дана Exit-а позива светске лидере да сачувају планету

Недеља 02. јул 2017.

cover image

У јавној панел дискусији под називом "50 година од Лета љубави - да ли је свет залутао?" која се одржава 5. јула на великој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду гостују Ник Вујичић, Aaron Turgeon представник познатог удружења "Standing Rock", Зоран Цвијановић, глумац и еколошки активиста и Душан Ковачевић, оснивач Exit-а. Почетак је заказан за 19:00 и улаз је потпуно бесплатан.

Следећег дана, 6. јула, Ник Вујичић и "Standing Rock" ће са Main stage-а, током свечаног отварања фестивала апеловати на светске лидере да буду уједињени у напорима да се избегне актуелна еколошка катастрофа. Такође, Фестивал Exit 2017 обележава 50 година од изворног Лета љубави из 1967. године, када је револуционарни хипи покрет променио свет у мирној борби за људска права, расну, друштвену и родну равноправност. Ник Вујичић је уочи гостовања на најпопуларнијем музичком дешавању у овом делу Еворпе послао моћну поруку: 

"Веома сам узбуђен што ћу се вратити у прелепу Србију али овај пут на Exit фестивал, где ћемо заједнички прославити 50 година од Лета љубави 1967. године. Захвалан сам што сви заједно можемо да будемо један глас, једна емоција и да у једном акорду ширимо поруке мира, љубави и наде. Верујем да нам је свима у свету у којем живимо потребно више мира. Пуно вас волим, видимо се у јулу на Петроварадинској тврђави", изјавио је у видео поздраву Вујичић, који ће овом приликом уједно пружити и подршку Новом Саду, као Европској престоници културе 2021. године и Омладинској престоници Европе 2019. године.


Николас Џејмс Вујичић је рођен 4. децембра 1982. године у Бризбејну, као прво дете српске породице Вујичић. Рођен са ретким тетра-амелија поремећајем, нема руке од рамена, а уместо ногу има мала стопала. Његови родитељи су у почетку били очајни али их је живот касније усмерио у потпуно неочекиваном правцу. Због овог поремећаја је имао много проблема да се интегрише у нормалне животне токове. Тек током његових тинерџерских година промењен је закон по коме до тада особе са инвалидитетима нису могле да похађају уобичајене школе. Ник је био једна од првих особа са инвалидитетом која је интегрисана у формалну школску установу. Научио је да пише користећи два прста на једном стопалу, а компјутер користи уз помоћ посебне "прсти-пета" технике. Савладао је и основне радње попут чешљања, бријања, прања зуба и разговарања телефоном.


Током раног школовања доживљавао је бројне непријатности од својих вршњака због чега је био изузетно депресиван. Од осме године неколико пута је покушао да изврши самоубиство. Само неизмерна љубав његових родитеља га је одржала у животу кроз те тешке периоде. Одрастајући и привикавајући се на сопствене могућности, Ник је схватио да његова достигнућа инспиришу многе људе. Преломни тренутак се догодио када му је мама показала чланак о човеку који пати од сличног синдрома. Тада је схватио да није једини који се мучи што му је дало надахнуће за даљи живот. Постао је активнији и укључио се у добротворне организације прикупљајући средства за разне програме који помажу људима са инвалидитетом. Са седамнаест година је почео да држи предавања о својим проблемима и основао непрофитну организацију "Живети слободно".

Дипломирао је рачуноводство и финансијско планирање. Почео је да путује и држи мотивациона предавања широм света. Прву књигу под називом "Живети слободно" је објавио 2010. године. Снимио је и неколико документарних филмова. Тренутно живи у Калифорнији. Преношењем мотивационих порука је постао медијска звезда и глобални узор. До сада је своја искуства поделио са чак 6.5 милиона људи у 63 земље широм света, његове савете слушало је 16 председника и 9 влада. Књиге Ника Вујичића су бестселери милионских тиража, које мењају животе, а наступи овог мотивационог говорника су незаборавна искуства свих који су имали прилику да га чују.


Поучна прича прати и хип хопера који се зове Aaron Turgeon, а публици се представља под именом Prolific The Rapper. Он је представник покрета и индијанског племена Сијукси, који као животну мисију имају борбу за животни простор. "Standing Rock" су у пажњу светске јавности доспели након што су уз мирне протесте и вишемесечну блокаду радова прошле зиме успели да зауставе изградњу нафтовода преко реке Мисури, главног извора питке воде у Северној Дакоти који је претио да уништи цео екосистем на њиховој земљи. Покрет је достигао свој врхунац када је услед насиља приватног обезбеђења нафтне корпорације према мирољубивим протестантима из племена Сијукс, дошло да их заштити 2.000 ветерана америчке војске, који су направили живи зид око племена. Непосредно после тога цео свет је присуствовао историјској сцени, када су ветерани у име својих предака затражили и добили опроштај од племенских вођа, за све злочине и неправде учињене против америчких Индијанаца.