Nik Vujičić šalje snažnu poruku sa Exit Festivala 2017

Srpski Dalaj Lama uz podršku pokreta "Standing Rock" i drugih nultog dana Exit-a poziva svetske lidere da sačuvaju planetu

Nedelja 02. jul 2017.

cover image

U javnoj panel diskusiji pod nazivom "50 godina od Leta ljubavi - da li je svet zalutao?" koja se održava 5. jula na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu gostuju Nik Vujičić, Aaron Turgeon predstavnik poznatog udruženja "Standing Rock", Zoran Cvijanović, glumac i ekološki aktivista i Dušan Kovačević, osnivač Exit-a. Početak je zakazan za 19:00 i ulaz je potpuno besplatan.

Sledećeg dana, 6. jula, Nik Vujičić i "Standing Rock" će sa Main stage-a, tokom svečanog otvaranja festivala apelovati na svetske lidere da budu ujedinjeni u naporima da se izbegne aktuelna ekološka katastrofa. Takođe, Festival Exit 2017 obeležava 50 godina od izvornog Leta ljubavi iz 1967. godine, kada je revolucionarni hipi pokret promenio svet u mirnoj borbi za ljudska prava, rasnu, društvenu i rodnu ravnopravnost. Nik Vujičić je uoči gostovanja na najpopularnijem muzičkom dešavanju u ovom delu Evorpe poslao moćnu poruku: 

"Veoma sam uzbuđen što ću se vratiti u prelepu Srbiju ali ovaj put na Exit festival, gde ćemo zajednički proslaviti 50 godina od Leta ljubavi 1967. godine. Zahvalan sam što svi zajedno možemo da budemo jedan glas, jedna emocija i da u jednom akordu širimo poruke mira, ljubavi i nade. Verujem da nam je svima u svetu u kojem živimo potrebno više mira. Puno vas volim, vidimo se u julu na Petrovaradinskoj tvrđavi", izjavio je u video pozdravu Vujičić, koji će ovom prilikom ujedno pružiti i podršku Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine i Omladinskoj prestonici Evrope 2019. godine.


Nikolas Džejms Vujičić je rođen 4. decembra 1982. godine u Brizbejnu, kao prvo dete srpske porodice Vujičić. Rođen sa retkim tetra-amelija poremećajem, nema ruke od ramena, a umesto nogu ima mala stopala. Njegovi roditelji su u početku bili očajni ali ih je život kasnije usmerio u potpuno neočekivanom pravcu. Zbog ovog poremećaja je imao mnogo problema da se integriše u normalne životne tokove. Tek tokom njegovih tinerdžerskih godina promenjen je zakon po kome do tada osobe sa invaliditetima nisu mogle da pohađaju uobičajene škole. Nik je bio jedna od prvih osoba sa invaliditetom koja je integrisana u formalnu školsku ustanovu. Naučio je da piše koristeći dva prsta na jednom stopalu, a kompjuter koristi uz pomoć posebne "prsti-peta" tehnike. Savladao je i osnovne radnje poput češljanja, brijanja, pranja zuba i razgovaranja telefonom.


Tokom ranog školovanja doživljavao je brojne neprijatnosti od svojih vršnjaka zbog čega je bio izuzetno depresivan. Od osme godine nekoliko puta je pokušao da izvrši samoubistvo. Samo neizmerna ljubav njegovih roditelja ga je održala u životu kroz te teške periode. Odrastajući i privikavajući se na sopstvene mogućnosti, Nik je shvatio da njegova dostignuća inspirišu mnoge ljude. Prelomni trenutak se dogodio kada mu je mama pokazala članak o čoveku koji pati od sličnog sindroma. Tada je shvatio da nije jedini koji se muči što mu je dalo nadahnuće za dalji život. Postao je aktivniji i uključio se u dobrotvorne organizacije prikupljajući sredstva za razne programe koji pomažu ljudima sa invaliditetom. Sa sedamnaest godina je počeo da drži predavanja o svojim problemima i osnovao neprofitnu organizaciju "Živeti slobodno".

Diplomirao je računovodstvo i finansijsko planiranje. Počeo je da putuje i drži motivaciona predavanja širom sveta. Prvu knjigu pod nazivom "Živeti slobodno" je objavio 2010. godine. Snimio je i nekoliko dokumentarnih filmova. Trenutno živi u Kaliforniji. Prenošenjem motivacionih poruka je postao medijska zvezda i globalni uzor. Do sada je svoja iskustva podelio sa čak 6.5 miliona ljudi u 63 zemlje širom sveta, njegove savete slušalo je 16 predsednika i 9 vlada. Knjige Nika Vujičića su bestseleri milionskih tiraža, koje menjaju živote, a nastupi ovog motivacionog govornika su nezaboravna iskustva svih koji su imali priliku da ga čuju.


Poučna priča prati i hip hopera koji se zove Aaron Turgeon, a publici se predstavlja pod imenom Prolific The Rapper. On je predstavnik pokreta i indijanskog plemena Sijuksi, koji kao životnu misiju imaju borbu za životni prostor. "Standing Rock" su u pažnju svetske javnosti dospeli nakon što su uz mirne proteste i višemesečnu blokadu radova prošle zime uspeli da zaustave izgradnju naftovoda preko reke Misuri, glavnog izvora pitke vode u Severnoj Dakoti koji je pretio da uništi ceo ekosistem na njihovoj zemlji. Pokret je dostigao svoj vrhunac kada je usled nasilja privatnog obezbeđenja naftne korporacije prema miroljubivim protestantima iz plemena Sijuks, došlo da ih zaštiti 2.000 veterana američke vojske, koji su napravili živi zid oko plemena. Neposredno posle toga ceo svet je prisustvovao istorijskoj sceni, kada su veterani u ime svojih predaka zatražili i dobili oproštaj od plemenskih vođa, za sve zločine i nepravde učinjene protiv američkih Indijanaca.