Светски дан музике у Коларчевој задужбини

У сусрет Светском дану музике који се обележава 21. јуна, Коларчева задужбина организује концерте, филмске пројекције и изложбу

Понедељак 19. јун 2017.

cover image

Задужбина Илије М. Коларца 21. јуна обележава Светски дан музике квалитетним музичким програмом од 18:00 до 23:00 где ће посетиоци имати могућност да погледају и стручно вођену изложбу "Свет звука". Ернест Со, пијаниста из Хонг Конга наступом од 18:00 у Музичкој галерији отвара манифестацију.

Светски дан музике је установљен пре 35 година, на иницијативу француског министра културе Жака Ланга. Од тада, сваке године се 21. јуна слави музика широм света. У сусрет великом дану за музику, 19. и 20. јуна у биоскопској сали Задужбине Илије М. Коларца ће се приказивати одабрана филмска остварења. "Арт биоскоп Коларац" и Фестивал европског дугометражног документарног филма "7 величанствених" су за љубитеље филма и музике припремили три филма, а улазнице по цени од 300 динара су доступне на благајни Коларчеве задужбине.


Ернест Со је рођен 1978. године, а тренутно живи у Лондону. Награду за најбољег извођача као и Бетовенову награду је освојио у Сингапуту 1995. године, а затим отишао на школовање у престижну музичку школу за музику и драмску уметност "Juilliard" у Њујорку. Предаје историју музике и клавир на Институту за музику и драму у Хонг Конгу, а на Универзитету "Guangxi" је хонорарни професор музике. Познат је по преданом хуманитарном раду. На концерту под називом "Whirl and Swirl" Ернест Со ће извести композиције Гершвина, Капустина, Арменгола, Таникаве и Фазила Саја које су инспирисане џез музиком. Улаз на концерт је бесплатан.


Ансамбл "Сенсартика" који чине Соња Калајић (виолина, тестера, кастањете), Дарко Арменски (кларинет и саксофон) и Милош Марић (гитара) ће у 19:30 одржати концерт у холу Коларчеве задужбине, потпуно бесплатно. Изложба "Свет звука" која се трећи пут организује у оквиру пројекта "Музеј акустике" посетиоцима ће приказати кроз интерактивне експонате феномен звука, његов тајанствени и богати свет, од процеса физичког генерисања до доживљаја музике у концертним салама. Софтверска решења ће присутнима омогућити да се кроз игру, додавањем или одузумањем музичких инструмената у ансамблу упознају са улогама сваког од њих у процесу стварања музике као и да провере своју интонацију и квалитет слуха, певајући дурску лествицу. Изложба је заказана за 19:30 у холу Коларца, а улаз је слободан.


Обележање Светског дана музике у Коларцу се завршава наступом квинтета удараљки "Elemental Culture Collective". Завршни догађај је заказан за 21:00 у Великој дворани, а цена улазнице је 500 динара. Квинтет чине Свет Стојанов из Бугарске, Дмитриј Нилов из Русије, Кирил Ангелов из Бугарске, Ксенија Комљеновић из Србије и Питер Вајт из Америке.