Svetski dan muzike u Kolarčevoj zadužbini

U susret Svetskom danu muzike koji se obeležava 21. juna, Kolarčeva zadužbina organizuje koncerte, filmske projekcije i izložbu

Ponedeljak 19. jun 2017.

cover image

Zadužbina Ilije M. Kolarca 21. juna obeležava Svetski dan muzike kvalitetnim muzičkim programom od 18:00 do 23:00 gde će posetioci imati mogućnost da pogledaju i stručno vođenu izložbu "Svet zvuka". Ernest So, pijanista iz Hong Konga nastupom od 18:00 u Muzičkoj galeriji otvara manifestaciju.

Svetski dan muzike je ustanovljen pre 35 godina, na inicijativu francuskog ministra kulture Žaka Langa. Od tada, svake godine se 21. juna slavi muzika širom sveta. U susret velikom danu za muziku, 19. i 20. juna u bioskopskoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca će se prikazivati odabrana filmska ostvarenja. "Art bioskop Kolarac" i Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" su za ljubitelje filma i muzike pripremili tri filma, a ulaznice po ceni od 300 dinara su dostupne na blagajni Kolarčeve zadužbine.


Ernest So je rođen 1978. godine, a trenutno živi u Londonu. Nagradu za najboljeg izvođača kao i Betovenovu nagradu je osvojio u Singaputu 1995. godine, a zatim otišao na školovanje u prestižnu muzičku školu za muziku i dramsku umetnost "Juilliard" u Njujorku. Predaje istoriju muzike i klavir na Institutu za muziku i dramu u Hong Kongu, a na Univerzitetu "Guangxi" je honorarni profesor muzike. Poznat je po predanom humanitarnom radu. Na koncertu pod nazivom "Whirl and Swirl" Ernest So će izvesti kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja koje su inspirisane džez muzikom. Ulaz na koncert je besplatan.


Ansambl "Sensartika" koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet i saksofon) i Miloš Marić (gitara) će u 19:30 održati koncert u holu Kolarčeve zadužbine, potpuno besplatno. Izložba "Svet zvuka" koja se treći put organizuje u okviru projekta "Muzej akustike" posetiocima će prikazati kroz interaktivne eksponate fenomen zvuka, njegov tajanstveni i bogati svet, od procesa fizičkog generisanja do doživljaja muzike u koncertnim salama. Softverska rešenja će prisutnima omogućiti da se kroz igru, dodavanjem ili oduzumanjem muzičkih instrumenata u ansamblu upoznaju sa ulogama svakog od njih u procesu stvaranja muzike kao i da provere svoju intonaciju i kvalitet sluha, pevajući dursku lestvicu. Izložba je zakazana za 19:30 u holu Kolarca, a ulaz je slobodan.


Obeležanje Svetskog dana muzike u Kolarcu se završava nastupom kvinteta udaraljki "Elemental Culture Collective". Završni događaj je zakazan za 21:00 u Velikoj dvorani, a cena ulaznice je 500 dinara. Kvintet čine Svet Stojanov iz Bugarske, Dmitrij Nilov iz Rusije, Kiril Angelov iz Bugarske, Ksenija Komljenović iz Srbije i Piter Vajt iz Amerike.