Алба Молина, Рикардо Морено и група Кал

Певачица и композитор из Шпаније долазе у Београд на манифестацију БЕЛЕФ, а концерт ће употпунити познати београдски бенд Кал

Уторак 27. јун 2017.

cover image

Манифестација Белеф 2017 сваке године доводи у Београд велика имена из света музике, а тако је и ове године. Концерт заказан за 27. јун у 21:00 у Студентском културном центру је организован у сарадњи са Instituto Cervantes de Belgrado. Alba Molina Montoya и Ricardo Moreno ће београдској публици приказати мешавину џеза, бразилске музике и фламенка, са личним печатом као и планетарно популарне соул и џез нумере, опет у њиховој режији.


Алба Молина је уметница из Шпаније која се највише пронашла у фламенку, џезу и блузу. Успешну каријеру је изградила и у моделингу. Веома музички талентована са специфичном бојом гласа и импресивним вокалним способностима, током своје каријере често је мешала различите стилове музике попут попа, хип хопа, болера, бразилских и карипских ритмова, џеза и фламенка. Популарна певачица промовише последњи албум "Alba canta a Lole y Manuel" за који каже да је вероватно највише обојен фламенком од свих које ће икада направити.

Потиче из познате уметничке породице. Отац Мануел Молина је чувени фламенко гитариста по коме је снимљен филм "Краљ гитаре", а мајка Мануела Монтоја је позната фламенко плесачица и певачица. Славни пар је наступао под називом "Lole y Manuel", а током 70-тих година су били најпопуларнији фламенко уметници у Шпанији. Планетарну славу су достигли када је Квентин Тарантино њихову песму "Tu Mirá" одабрао за свој филм "Kill Bill Volume 2".


Рикардо Морено је чувени гитариста, фламенко и џез композитор из Шпаније.


Кал бенд долази из предграђа Београда. Урбани ромски састав је креирао музички стил који су критичари са запада дефинисали као Rock'n'Roma, који их заправо и најбоље описује. Каријеру су започели 2006. године и до сада су свирали на преко 600 концерата. Наступали су на великим фестивалима у иностранству попут Roskildea у Данској, Fuzion Фестивала у Берлину, Pepsi Sziget Фестивала у Будимпешти, а највећи успех на домаћем терену сматрају наступ на Exit Фестивалу. Током великих турнеја у Америци у 2006. и 2008. години су наступали у свим битним клубовима. На турнеји су обишли 45 градова и остварили сарадњу са Gogoll Bordello-m, музичком атракцијом која је наступала са Мадоном на догађају Global Warming у Лондону.

На топ листи World Music Chart Europe су заузели прва места са оба албума, а 2006. године су заузели треће место. Овакав рејтинг није остварио ниједан бенд са домаћег простора. Сарадња са Рамбом Амадеусом у два наврата је прошла веома запажено, а публика је позитивно реаговала и пројекат са репером Марчелом. Кал бенд чине Драган Ристић, Душан Гњидић, Марко Ћурчић, Александар Димитријевић и Милорад Јевремовић. Поносно истичу да су једини бенд из региона који је изабран између 1.000 бендова из целог света да 2006. године свира на најзначајнијем фестивалу светске музике у Шпанији, WOMEX.