Alba Molina, Rikardo Moreno i grupa Kal

Pevačica i kompozitor iz Španije dolaze u Beograd na manifestaciju BELEF, a koncert će upotpuniti poznati beogradski bend Kal

Utorak 27. jun 2017.

cover image

Manifestacija Belef 2017 svake godine dovodi u Beograd velika imena iz sveta muzike, a tako je i ove godine. Koncert zakazan za 27. jun u 21:00 u Studentskom kulturnom centru je organizovan u saradnji sa Instituto Cervantes de Belgrado. Alba Molina Montoya i Ricardo Moreno će beogradskoj publici prikazati mešavinu džeza, brazilske muzike i flamenka, sa ličnim pečatom kao i planetarno popularne soul i džez numere, opet u njihovoj režiji.


Alba Molina je umetnica iz Španije koja se najviše pronašla u flamenku, džezu i bluzu. Uspešnu karijeru je izgradila i u modelingu. Veoma muzički talentovana sa specifičnom bojom glasa i impresivnim vokalnim sposobnostima, tokom svoje karijere često je mešala različite stilove muzike poput popa, hip hopa, bolera, brazilskih i karipskih ritmova, džeza i flamenka. Popularna pevačica promoviše poslednji album "Alba canta a Lole y Manuel" za koji kaže da je verovatno najviše obojen flamenkom od svih koje će ikada napraviti.

Potiče iz poznate umetničke porodice. Otac Manuel Molina je čuveni flamenko gitarista po kome je snimljen film "Kralj gitare", a majka Manuela Montoja je poznata flamenko plesačica i pevačica. Slavni par je nastupao pod nazivom "Lole y Manuel", a tokom 70-tih godina su bili najpopularniji flamenko umetnici u Španiji. Planetarnu slavu su dostigli kada je Kventin Tarantino njihovu pesmu "Tu Mirá" odabrao za svoj film "Kill Bill Volume 2".


Rikardo Moreno je čuveni gitarista, flamenko i džez kompozitor iz Španije.


Kal bend dolazi iz predgrađa Beograda. Urbani romski sastav je kreirao muzički stil koji su kritičari sa zapada definisali kao Rock'n'Roma, koji ih zapravo i najbolje opisuje. Karijeru su započeli 2006. godine i do sada su svirali na preko 600 koncerata. Nastupali su na velikim festivalima u inostranstvu poput Roskildea u Danskoj, Fuzion Festivala u Berlinu, Pepsi Sziget Festivala u Budimpešti, a najveći uspeh na domaćem terenu smatraju nastup na Exit Festivalu. Tokom velikih turneja u Americi u 2006. i 2008. godini su nastupali u svim bitnim klubovima. Na turneji su obišli 45 gradova i ostvarili saradnju sa Gogoll Bordello-m, muzičkom atrakcijom koja je nastupala sa Madonom na događaju Global Warming u Londonu.

Na top listi World Music Chart Europe su zauzeli prva mesta sa oba albuma, a 2006. godine su zauzeli treće mesto. Ovakav rejting nije ostvario nijedan bend sa domaćeg prostora. Saradnja sa Rambom Amadeusom u dva navrata je prošla veoma zapaženo, a publika je pozitivno reagovala i projekat sa reperom Marčelom. Kal bend čine Dragan Ristić, Dušan Gnjidić, Marko Ćurčić, Aleksandar Dimitrijević i Milorad Jevremović. Ponosno ističu da su jedini bend iz regiona koji je izabran između 1.000 bendova iz celog sveta da 2006. godine svira na najznačajnijem festivalu svetske muzike u Španiji, WOMEX.