Пролећни џез фестивал

Друго по реду дешавање у оквиру кога се обележава Светски дан џез музике

Уторак 25. апр 2017.

cover image

Пролећни фестивал се у периоду од 28. до 30. априла одржава на две локације, у клубовима Џез башта и Савамала. Другу годину за редом, манифестија посвећена џез музици ће прославити Међународни дан џеза који се обележава 30. априла. На иницијативу маестралног пијанисте и композитора Хербија Хенкока, UNESCO је 2012. године установио последњи дан априла као Светски дан џез музике који се обележава широм планете.

Београдски пролећни џез се организује са великом жељом да се џез музика позиционира у центар градских дешавања, да се подржи локална џез сцена и да се шири култура коју ова врста музике заступа. У складу са тим, концерти који се организују на више локација представљају јединствен концепт промоције, а управо током фестивала посетиоци ће имати прилике да уживају у музици најталентованијих џез музичара.


Међународни дан џеза има за циљ да истакне улогу џез музике у друштву и да повеже заједнице, институције, уметнике и академике који широм света уче и живе у стилу џеза, његовим почецима и утицају у будућности. Џез симболише мир, дијалог међу различитим културама, уметички правац који једнако поштује различитости, људска права, достојанство и слободу.

Ове године светски град домаћин је Хавана. Прослава у име џеза је почела већ 24. априла, а поред концерата, организоване су радионице и разне акције које се спроводе у школама, културним центрима, џез клубовима и парковима широм Кубе.

Београд Светски дан џеза обележава концетром Ирене Благојевић у Дому Омладине и програмом "Jazz a Vue 1927-2017" који су заједнички организовали џез центар и клуб Михаило Миша Блам.


ПОВЕЗАНО