Prolećni džez festival

Drugo po redu dešavanje u okviru koga se obeležava Svetski dan džez muzike

Utorak 25. apr 2017.

cover image

Prolećni festival se u periodu od 28. do 30. aprila održava na dve lokacije, u klubovima Džez bašta i Savamala. Drugu godinu za redom, manifestija posvećena džez muzici će proslaviti Međunarodni dan džeza koji se obeležava 30. aprila. Na inicijativu maestralnog pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka, UNESCO je 2012. godine ustanovio poslednji dan aprila kao Svetski dan džez muzike koji se obeležava širom planete.

Beogradski prolećni džez se organizuje sa velikom željom da se džez muzika pozicionira u centar gradskih dešavanja, da se podrži lokalna džez scena i da se širi kultura koju ova vrsta muzike zastupa. U skladu sa tim, koncerti koji se organizuju na više lokacija predstavljaju jedinstven koncept promocije, a upravo tokom festivala posetioci će imati prilike da uživaju u muzici najtalentovanijih džez muzičara.


Međunarodni dan džeza ima za cilj da istakne ulogu džez muzike u društvu i da poveže zajednice, institucije, umetnike i akademike koji širom sveta uče i žive u stilu džeza, njegovim počecima i uticaju u budućnosti. Džez simboliše mir, dijalog među različitim kulturama, umetički pravac koji jednako poštuje različitosti, ljudska prava, dostojanstvo i slobodu.

Ove godine svetski grad domaćin je Havana. Proslava u ime džeza je počela već 24. aprila, a pored koncerata, organizovane su radionice i razne akcije koje se sprovode u školama, kulturnim centrima, džez klubovima i parkovima širom Kube.

Beograd Svetski dan džeza obeležava koncetrom Irene Blagojević u Domu Omladine i programom "Jazz a Vue 1927-2017" koji su zajednički organizovali džez centar i klub Mihailo Miša Blam.


POVEZANO