Izložbe do kraja meseca

Perfektno prolećno osveženje umetničkog programa

Nedelja 14. apr 2019.

cover image

"Ornament - znakovi i ukrasi na kućama Braničeva" je najnovija izložba Etnografskog muzeja. Autor Stanko Kostić, po zanimanju umetnički fotograf želi da večno sačuva uspomene na nekadašnji dominantan estetski stil koji je bio poprilično obogaćen različitim vrstama dekoracije. Nekada je umetnost bila svuda oko nas. Danas se pronalazi na određenim mestima. Uglavnom. Retrospektiva ukrasa i ornamenata će vas vratiti u neka davna vremena. Bez tuge ali sa velikim divljenjem. Peti maj je poslednji dan izložbe.

Multimedijalna izložba umetničkog dua "diSTRUKTURA" pod nazivom "No Longer and Not Yet" će do 13. maja biti aktuelna u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Fokus postavke je život u granicama Savamale. Izložba nije kolekcija fotografija nekad i sad u ovom delu grada već uticaj talasa promena koji se dešava. U umetničkoj istrazi, koliko modernizacija remeti ili prija stanovništvu pa i prirodi, nesebično će pomoći kustoskinja Mirjana Peitler. Autorski tim su Milica Milićević i Milan Bosnić, mladi i talentovani ljudi koji su 2005. diplomirali i doktorirali slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Manakova kuća će do 15. maja biti dom izložbi "Raskršće" autora Gorana Ristovića Pokimice. Jedan od retkih majstora za izradu umetničkih predmeta od srebra u Prištini je spakovao sopstvena dela na koja je najviše ponosan i doneo na adresu beogradskog muzeja kako bi svako mogao lično da se uveri koliko je filigranski rad fascinantan. Ukoliko želite da bliže upoznate kulturno nasleđe Srbije, obavezno dođite na ovu izložbu.


Za kraj - postavka "Kraj Velikog rata 1917-1918" u Istorijskom muzeju Srbije. Radi se o velikoj izložbi posvećenoj važnom jubileju. Pored originalnih materijala, posetioci će doživeti zaista maksimalan doživljaj uz specijalnu scenografiju, zvučne i svetlosne efekte. Sve ovo se radi sa ciljem da se nikada ne zaborave poslednje mučne ratne godine za srpsku vojsku. Dokumentarci, oružje, do sada nikada objavljene fotografije, lični predmeti, plakati, umetničke slike i skulpture su izložene kako bi se otrglo od zaborava srpsko herojstvo. Autori izložbe su dr Dušica Bojić, Tijana Jovanović Češka, dr Andrej Vujnović i Nebojša Damjanović. Izrazito važna postavka je na repertoaru čak do 13. novembra.