Изложбе до краја месеца

Перфектно пролећно освежење уметничког програма

Недеља 14. апр 2019.

cover image

"Орнамент - знакови и украси на кућама Браничева" је најновија изложба Етнографског музеја. Аутор Станко Костић, по занимању уметнички фотограф жели да вечно сачува успомене на некадашњи доминантан естетски стил који је био поприлично обогаћен различитим врстама декорације. Некада је уметност била свуда око нас. Данас се проналази на одређеним местима. Углавном. Ретроспектива украса и орнамената ће вас вратити у нека давна времена. Без туге али са великим дивљењем. Пети мај је последњи дан изложбе.

Мултимедијална изложба уметничког дуа "диСТРУКТУРА" под називом "No Longer and Not Yet" ће до 13. маја бити актуелна у Салону Музеја савремене уметности. Фокус поставке је живот у границама Савамале. Изложба није колекција фотографија некад и сад у овом делу града већ утицај таласа промена који се дешава. У уметничкој истрази, колико модернизација ремети или прија становништву па и природи, несебично ће помоћи кустоскиња Мирјана Пеитлер. Ауторски тим су Милица Милићевић и Милан Боснић, млади и талентовани људи који су 2005. дипломирали и докторирали сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду.

Манакова кућа ће до 15. маја бити дом изложби "Раскршће" аутора Горана Ристовића Покимице. Један од ретких мајстора за израду уметничких предмета од сребра у Приштини је спаковао сопствена дела на која је највише поносан и донео на адресу београдског музеја како би свако могао лично да се увери колико је филигрански рад фасцинантан. Уколико желите да ближе упознате културно наслеђе Србије, обавезно дођите на ову изложбу.


За крај - поставка "Крај Великог рата 1917-1918" у Историјском музеју Србије. Ради се о великој изложби посвећеној важном јубилеју. Поред оригиналних материјала, посетиоци ће доживети заиста максималан доживљај уз специјалну сценографију, звучне и светлосне ефекте. Све ово се ради са циљем да се никада не забораве последње мучне ратне године за српску војску. Документарци, оружје, до сада никада објављене фотографије, лични предмети, плакати, уметничке слике и скулптуре су изложене како би се отргло од заборава српско херојство. Аутори изложбе су др Душица Бојић, Тијана Јовановић Чешка, др Андреј Вујновић и Небојша Дамјановић. Изразито важна поставка је на репертоару чак до 13. новембра.