Četiri puta gradska zabava

Dva puta muzika. Dva puta izložba. Plus iznenađenje

Sreda 27. feb 2019.

cover image

Etnografski muzej je nedavno predstavio novu izložbu "Kalaši - Poslednji pagani Hindukuša" autora Konstantina Novakovića. Očekivano ili ne ali smotra drevnog naroda iz Pakistana koji je odoleo pritiscima savremenog doba je izuzetno posećena. O čemu se radi, zbog čega su Kalaši pravi unikat 21. veka možete otkriti sve do 10. marta.

U komšiluku, tačnije u atrijumu Narodnog muzeja 1. marta u 20:00 počinje specijalni koncert "Muzika Berlinskog dvora". Eminentni ansambl Beogradski barok je sam po sebi velika atrakcija jer uvek sviraju na replikama instrumenata iz 17. i 18. veka. Za ovu priliku su domaćini velikanu moderne scene klasične muzike, Kristofu Urbanecu. Spremili su poseban program, sastavljen od nemačkih muzičkih ostvarenja iz 18. veka koja su se izvodila na dvoru kralja Fridriha Velikog. Ukoliko vam je pomalo dosadilo sve uobičajeno, onda ste idealni kandidat za publiku koncerta sa sasvim retkim notama.

Pristalice muzike iz sadašnjeg vremena verovatno neće otići na gore pomenuti koncert. Ali sigurno će se organizovati 28. februara ili 1. marta da dođu u Elektropionir i uživo čuju Đorđa Miljenovića, u širim krugovima poznatog kao Wikluh Sky. Jedan od osnivača rep unije "Bad Copy", tekstopisac i producent brojnih hitova i izvan rep sfere sa uspešno zabeleženim izletima u operske vode. Umetnik bez granica. Prvi koncert je obeležen kao zimski dok je drugi nazvan prolećni. Glasamo za proleće u svakom smislu!


Od prvog marta Muzej afričke umetnosti će biti mesto održavanja izložbe "Duhovi Afrike - Ritualna zapadnoafrička umetnost". Maske, materijali, različiti predmeti i još mnogo toga što se prenosi sa kolena na koleno u ovom delu sveta će biti u centru pažnje. Uspećete da otkrijete mnogo o afričkim ritualima i verovanjima. Riznica od 50 predmeta će uz kustoskinju Aleksandru Prodanović Bojović biti apsolutno zabavna. I vrlo poučna.

Zima kao da se preterano odomaćila. Svakoga je naterala da uspori ritam i bira dešavanja u zatvorenim prostorima. Gotovo je sa ovom navikom! Botanička bašta "Jevremovac" poziva sve zainteresovane i sve željne šetnje na otvorenom na obilazak bašte uz stučno predavanje. Drugog dana marta, tačno u podne počinje fenomenalno razgledanje. U samo sat vremena, koliko traje ova tura, imaćete prilike da se lično uverite u lepote zelene oaze. Baš ovde živi više od 2.000 biljnih vrsta iz celog sveta. Jedino ova adresa krije pravo blago. Bez izgovora, u subotu je svakome mesto u odličnoj šetnji.